Debat og politik

Velfærdslisten: Udskyd Hal 4 til efter valget – eller spørg folket !

Kasper Fuhr og Velfærdslisten ønsker kalder beslutningen om den såkaldte Hal 4 i Randers for udemokratisk, og appellere til at udskyde beslutningen om Hal 4 til efter kommunevalget.

Hal 4 skal udskydes til efter byrådsvalget i 2017, ellers skal borgerne spørges ved en folkeafstemning, lyder et forslag fra Velfærdslisten. Byrødderne tager stilling til forslaget, når de mødes på mandag. 

Den følgende artikel er en pressemeddelse indsendt af Velfærdslisten i Randers 

– Lad borgerne bestemme. Det er deres penge. Skal Randers Kommune bruge 130 millioner kroner på en lidt større og lidt nyere kopi af Randershallen ? Eller skal vi i stedet bruge pengene på at sikre, at børn, ældre og udsatte får den hjælp, de har brug for?, spørger Kasper Fuhr Christensen, der er medlem af Randers Byråd for Velfærdslisten.

Han henviser til, at borgmesterens egen forvaltning har beregnet, at Hal 4 samlet vil koste kommunen mindst 130 millioner kroner over de næste 30 år.

– I Velfærdslisten er vi ikke i tvivl. Børn, skoler, ældre og udsatte har langt mere brug for pengene. Men det centrale er, at en så vigtig beslutning som den her træffes på et demokratisk grundlag, siger han.

Se forvaltningens beregning

Se video om udgifterne til Hal 4

Hal 4 et af de store stridspunkter for budget 2017

Projektet om en ny hal i tilknytning til Randershallen var et af de helt store stridspunkter, da Randers Byråd skulle lægge budgettet for 2017. Borgmesterpartiet insisterede nemlig på, at Hal 4 skulle være en del af budgettet – og at spaderne allerede skulle stikkes i jorden inden udgangen af 2017.

Kravet var ultimativt, og med en enkelt undtagelse fik det alle partier og lister til at forlade forhandlingerne. Kun Claus Omann Jensens trofaste samarbejdspartnere i Dansk Folkeparti blev siddende ved bordet, og da der skulle stemmes i byrådssalen, stemte kun Venstre og Dansk Folkeparti for. Alle andre stemte imod.

Med stemmerne 16-15 hviler planerne således på det smallest mulige grundlag.

Totalt udemokratisk

Netop derfor er der ifølge Velfærdslisten god grund til, at Venstre og Dansk Folkeparti tager foden fra speederen.

– Vores opfordring til Venstre og Dansk Folkeparti er i al sin enkelthed: Vent et år – og gå så til valg på spørgsmålet. Så må vælgerne afgøre, om de vil give flertallet til Venstre og Dansk Folkeparti, der er eneste de to partier, der er vilde med Hal 4, eller alle os andre, der ikke mener, at vi har brug for flere prestigeprojekter. Og ellers bør borgerne spørges ved en folkeafstemning.

Ifølge Velfærdslisten er det største problem ved Hal 4 nemlig, at projektet ikke har noget demokratisk mandat. Selv om Venstre og Dansk Folkeparti til sammen råder over 16 mandater i byrådet, så fik de to partier mindre end 42 % af stemmerne til byrådsvalget i 2013. At de nu sidder på et flertal af stolene i byrådssalen, skyldes alene, at to socialdemokratiske byrødder pludselig kom i tanke om, at de var Venstre-mænd. Og da de i maj 2015 flyttede til den af side af byrådssalen, flyttede flertallet med.

– Hal 4 har intet demokratisk mandat. Vælgerne gav de partier og lister, der ikke mener, at tiden er til flere prestigebyggerier, et massivt flertal. Det har partihopperne så ændret på. Men det ændrer ikke på, at Venstre og Dansk Folkeparti ikke var i nærheden af at få 50 % af stemmerne. Derfor er det totalt udemokratisk, hvis Claus Omann og Frank Nørgaard udnytter partihopperne til at gennemtvinge et prestigeprojekt, der reelt vil pantsætte kommunens borgere i 30 år.

Han mener, at den udemokratiske situation har noget til fælles med præsidentvalget i USA.

– Det minder om USA, hvor man kan blive præsident, selv om man ikke er den kandidat, der får flest stemmer. Der er noget i vejen med et demokrati, når mindretallet bestemmer over flertallet.

Hvorfor har Omann så travlt?

Det altoverskyggende problem er ifølge Velfærdslisten, at det er udemokratisk, at en beslutning med så vidtrækkende konsekvenser tvinges igennem af to partier, der repræsenterer mindre end 42 % af vælgerne. Men den velfærdsvenlige lokalliste mener også, at Venstre og Dansk Folkeparti spiller højt spil, når de bygger hele projektet på et endog meget skrøbeligt politisk fundament.

– Opbakningen til Hal 4 er så tynd, at et enkelt byrådsmedlems sygdom kan rive tæppet væk under projektet. Fordi de to partihoppere blev valgt for Socialdemokratiet, vil det nemlig være en socialdemokratisk vikar, der bliver indkaldt, hvis en af dem bliver slået i gulvet af en omgang influenza eller får et job i den anden ende af landet. Hvis det sker, skifter flertallet – og så havner Hal 4 i papirkurven. Hele projektet hviler på et grundlag, der er skrøbeligere end kongeligt porcelæn, siger Kasper Fuhr Christensen.

Han undrer sig over, at borgmester Claus Omann Jensen og partifællerne i Venstre og Dansk Folkeparti har så travlt med at gennemtvinge projektet.

– Hvorfor har Omann så travlt? Den eneste gode grund, jeg kan komme på, er, at han er bange for, at vælgerne vil hælde Hal 4 ned ad brættet, hvis de får chancen. Det lader til, at han sætter alt ind på, at gravemaskinerne har gravet så dybt, at projektet ikke kan stoppes, når det nye byråd tager over den 1. januar 2018, siger Kasper Fuhr Christensen.

Personligt prestigeprojekt ?

Han peger på, at den afdeling, der skal sørge for at få de nødvendige planer og tilladelser på plads, får tilført intet mindre end 3 millioner kroner ekstra i Venstre og Dansk Folkepartis forlig om budgettet for 2017.

– Det hele er så forhastet, at det er svært ikke at få den tanke, at det her er Omanns personlige prestigeprojekt, og at det derfor død og pine skal gennemtvinges, mens borgmesterkæden stadig hænger om halsen på ham.

I sidste ende er spørgsmålet om Hal 4 et valg mellem velfærd eller prestigeprojekter, mener Velfærdslisten.

– Når alt kommer til alt, kan spørgsmålet koges ned til dette: Skal Martha, der er 85 år og har fået brug for en hjælpende hånd fra kommunen, fordi hun er slidt ned efter et langt arbejdsliv i samfundets tjeneste, finde sig i, at hun ikke kan få den hjælp, hun har brug for, fordi Venstre og Dansk Folkeparti har tømt kassen på en hal, der ikke kan særligt meget mere end Randershallen?

– I Velfærdslisten vil vi bruge pengene på Martha og kernevelfærden frem for prestigeprojekter og skatterabatter til de rigeste, siger Kasper Fuhr.

Kommentarer