Randers By

Det værste ved krig er, at man vænner sig til det

Tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup har oplevet mere brutalitet og grusomhed end de fleste. Både som politimand og udsendt til verdens brændpunkter af FN, EU og OSCE.

Han har blandt andet været udsendt på Balkan (Kroatien og Bosnien-Hercegovina), Afghanistan, Øst-Timor, Irak og Sudan. I Sudan var han i perioden fra 2004-2006 med stor succes leder af FN’s politistyrke i Kosovo med op mod 12.500 mand under sig.

Onsdag besøgte han Randers, hvor veterankoordinator Thit Gaarskjær Jørgensen havde inviteret tidligere veteraner og deres pårørende til et arrangement, hvor Kai Vittrup åbent fortalte om sine oplevelser som udsendt.

– Tilstandene i Kroatien var mere forfærdelige, end man kan forestille sig, erklærede Kai Vittrup.

Den første opgave bestod af en fangeudveksling. Serberne havde to muslimske fanger, og muslimerne havde to serbiske fanger.

Da udvekslingen var sket viste det sig, at en serber og muslim havde gået i klasse sammen, og kendte hinanden. To minutter før, var de parate til at skyde hinanden, men nu omfavnede de hinanden.

– Fangerne var forinden blevet gennemtæsket, og hovederne var så opsvulne, at ikke en gang deres mor ville kunne kende dem. De var fulde af indtørret blod, afføring, urin og iført plasticstrips, der fungerer som håndjern, berettede Kai Vittrup.

Kort før udvekslingen skulle finde sted, fik den erfarne og robuste politimand besked på, at hvis fangerne ikke blev udleveret, ville de gå efter ham, og hans familie i Danmark. De truede med at slå han kone og børn ihjel. Derfor skulle han oplyse sin adresse i Danmark.

– Jeg fortalte dem, at mit navn er Anders And, og oplyste en adresse i Andeby, og det hele blev meget omhyggeligt noteret.

Ved en større fangeudveksling i Sarajevo skulle der ske udveksling med 30 krigsfanger fra hver sin side.

– Det der blev kaldt krigsfanger var kvinder, børn af begge køn samt gamle mænd. Det var helt sygt, for ingen af dem kunne udgøre en trussel mod nogen.

Her blev de beskudt af snigskytter, og måtte gå i dækning. Men pludselig var der ro. Det viste sig, at der var EM i fodbold, og begge parter ville se kampene i fjernsynet.

– Det virke helt grotesk, og surrealistisk, bemærkede Kai Vittrup.

Politikerne fik også en hilsen fra ham:

– Når forsvaret eller politiet er ude i verden, så har politikerne en bestemt holdning, som ikke altid svarer til virkeligheden bemærkede Kai Vittrup.

Det gav anledning til, at de tilstedeværende veteraner diskuterede den nyligt afsagte dom i Østre Landsret, som tildelte 18 tidligere irakiske fanger 30.000 kroner i erstatning.

I 2004 blev 18 irakere taget til fange på en dansk militæroperation og senere udleveret til en berygtet irakisk politistation i Basra, hvor de blev ydmyget, tæsket og i flere tilfælde tortureret. I dommen blev det fastslået, at Danmark bærer et medansvar. Derfor blev Forsvarsministeriet dømt.

Det var rystende og overraskende for veteranerne. Hvis Danmark fremover skal være ansvarlig for den skæbne, eventuelle krigsfanger møder, kan det true både forsvarets operationsevne og Danmarks krigsdeltagelse var den generelle holdning, men også udtryk for, at når en sådan dom kan afsiges, så skyldes politikere og en anklagemyndigheden, som ikke tager krigens virkelighed med i betragtning. I den forbindelse fastslog han, at de danske udsendte var meget respekterede ude i verden, fordi de kunne tale med civilbefolkningen i øjenhøjde.

Den garvede politimand har også udsendt til Ukraine. Her blev han vidne til en bestialsk brutalitet.

– Det er det værste, jeg har oplevet i mit liv. Her blev vi bombet hele døgnet hver eneste dag. Bl.a. blev et lejlighedskompleks bombet, og en ældre dame havde mistet en arm, og hun levede stadig, da hun blev trukket ud. Nedenfor lå en dræbt 14-årig dreng, med sin skoletaske ved siden af. Det var forfærdeligt, understregede Kai Vittrup, og konstaterede, at det værste ved krig er, at man vænner sig til det.

I to timer fortalte den tidligere politimand om sine barske oplevelser, mens tilhørerne lyttede åndeløst.

Kai Vittrup var chefpolitiinspektør for ordenspolitiet i København siden 1996 og frem til hans afsked i 2008. Han har ligeledes virket som sikkerhedsrådgiver for Folketinget.

I juli 2006 blev han udpeget til at fungere som chef for politidelen af FN’s fredsbevarende mission i Sudan, og med virkning fra den 16. oktober 2008 udpeget som ny leder af EU’s politimission i Afghanistan.

Kai Vittrup er én af de få politifolk, der er blevet legender inden for politikorpset, for sine evner til at kommunikere, for sit glimt i øjet, og ikke mindst for sine evner til at skabe gode resultater.

Kommentarer