Randers By

V og DF afviser skattestigningsnak

Dansk Folkeparti og Venstre stemte imod forslag om skattestigninger, da partierne i Randers Byråd afholdte ekstraordinært byrådsmøde på Rådhuset.

Socialdemokraternes Torben Hansen indledte det ekstraordinære byrådsmøde klokken 15.00 i dag med partiets forslag om, at søge Social og Indenrigsministeriet om lov til at hæve skatten med 0,2 procent.

– Socialdemokraterne går åbent ind i de kommende budgetforhandlinger. Der ønsker vi at have alle værktøjer til rådighed, og det indebærer også skatteinstrumentet som en del af værktøjskassen. Ikke dermed sagt, at det pinedød skal bruges, men vi er nødt til at skabe finansiering for at sikre fællesskabet, sagde han blandt andet.

En skatteforhøjelse på 0,2 procent svarer til lidt mere end 20 millioner ekstra i kommunekassen årligt. S, SF, BL, VL og RV stemte for Socialdemokraternes forslag. Alle partier med undtagelse

Velfærdslisten takkede for mødet

Kasper Fuhr Christensen (VL) foreslog herefter, at byrådet skulle bede om lov til at sprænge regeringens loft på 200 millioner og øge skatterne med 263 millioner kroner om året. Forslaget blev kun bakket op af Beboerlisten.

Herefter kom De Radikale og SF med et tredje forslag: At søge om en stigning i dækningsafgiften på 1,5 promille, en stigning i grundskyldspromillen på 0,2 samt en skattestigning på 0,3 procent.

– Det er ikke meget, men der er brug for pengene derude. Det kan vi jo se tydeligt. Vi har lige været til budgetseminar, og vi er presset på en række områder, sagde Radikales Mogens Nyholm.

Beboerlisten og Velfærdslisten støttede forslaget.

Skattestigninger ikke i Venstre baghave

Venstre og DF stemte imod alle skattestigningsforslag.

– Det er ikke en frugt, der vokser i Venstres have, sagde Anders Buhl Christensen, der mindede om. at Randers Kommune allerede har en relativ høj skattesats i forhold til andre kommuner.

– Der var engang en klog mand, der sagde, at det koster nøjagtigt det samme for en fattig mand at skylde ud i toilettet, som det gør for en rig, sagde Frank Nørgaard (DF) med henvisning til, at en stigning i skatten både vil ramme kontanthjælpsmodtageren og direktøren.

Mundhuggeri

Venstre og Dansk Folkeparti foreslog, at man i stedet kæmper for en god aftale i regeringens kommende udligningsreform. Reformen kaldes også for Robin Hood-reformen, fordi den flytter penge fra landets rigeste kommuner til fattigere.

Charlotte Broman Mølbæk (SF) kaldte Danske Folkeparti den sikre garant for nedskæringer i velfærden. Til gengæld påpegede Morten Grosbøl (DF), at der kunne spares penge, hvis byrådets venstrefløjspartier og lister “undl0d deres angreb på alt og alle,” så kommunens folk ikke hele tiden skulle kigge sig over skulderen.

 

 

Kommentarer