Tradium viser hvordan mange bække små gør en bæredygtig virksomhed
Et fokus på bæredygtighed kan bruges til at optimerer en virksomhed i kampen om kontrakter, for at spare på bundlinjen og til gavn for miljøet. Medarbejderinddragelse er et vigtigt element i sådan en optimering, og her kan Tradium hjælpe med et ny kursus i bæredygtig produktion.
Alle vil have bæredygtighed og flere og flere virksomheder stiller krav til deres leverandører om, at de har et bæredygtighedsperspektiv. Derfor giver det god mening, at Tradium i april for første gang kører det nye AMU-kursus ”Bæredygtig produktion,” der er målrettet både ufaglærte og faglærte medarbejdere i større og mindre industrivirksomheder.
– Det er typisk medarbejdere i produktionen, der deltager på kurserne. De skal have en forståelse for, hvad bæredygtighed er – alle snakker om det, men når vi dykker ned i termer og verdensmål, bliver det mere konkret. Og så er det et centralt element, at de skal kigge på egen praksis, fortæller Jørgen Kroer, der er underviser på kurset i Bæredygtig produktion.
To vinkler på den bæredygtige virksomhed
Kurset i bæredygtig produktion har en række fokusområder, der spænder fra affaldssortering over energirigtig produktion til overholdelse af miljøstandarder og -krav. Når medarbejdernes perspektiv på fokusområderne inddrages, så giver det et godt samspil med virksomhedens strategiske fokus.
– Det er for eksempel blevet vigtigt, at man som virksomhed forholder sig til sit energiforbrug både fra et bæredygtighedsperspektiv, og fordi energipriserne er steget. Det er noget, man forholder sig til strategisk i ledelsen og i de tekniske afdelinger rundt omkring, når man spørger sig selv: Hvordan skal vores energi-setup være? Hvad er det for et produktionsapparat, vi skal have? Det er den ene side af det. Den anden side er, at man som medarbejder bliver opmærksom på, hvad ens rolle er i forhold til energiforbruget. Som medarbejder kan det for eksempel være et spørgsmål om, om det bedst kan betale sig at slukke en maskine eller lade den stå i tomgang, når noget skal skiftes – det er de mange bække små, forklarer Jørgen Kroer.
Både åbne kurser og virksomhedsforløb
De kurser Tradium udbyder fra april er åbne forløb, hvor deltagerne kommer fra forskellige virksomheder. Derfor møder de eksempler på, hvordan man gør det forskellige steder, og kursisterne går hjem med nye ideer til, hvordan de for eksempel selv kan lave affaldssortering. Men Tradium tilbyder også kurset som virksomhedsforløb ude i virksomheden. Her har virksomheden ofte en ide om nogle særlige fokusområder, som forløbet kan vinkles efter – for eksempel om man kan gøre noget ved sin energiforbrug. I alle tilfælde er fokus på at skabe forandringer i virksomheden.
– Der er meget Lean i det. Kursisterne skal have en forståelse for bæredygtighed. Men de skal også omsætte forståelsen til deres egen virksomhed og få øje på noget, de selv kan bidrage med. Dernæst skal virksomhed og medarbejdere i fællesskab forholde sig til, hvordan man kan realisere de ting, man har fået øje på, slutter Jørgen Kroer.
Fakta
På AMU-kurset Bæredygtig produktion bliver deltagerne introduceret til bæredygtighed i relation til produktionen. Herunder også FN’s 17 verdensmål med særligt fokus på det mål, som handler om bæredygtige forbrugs- og produktionsformer. Efter gennemført uddannelse kan deltageren bidrage til at udvikle og fastholde bæredygtig adfærd og processer i produktionen og understøtte den grønne omstilling med fokus på emner som affaldssortering, energirigtig produktion og overholdelse af miljøstandarder og krav.
Kommentarer