112

To mænd tiltalt for hærværk på jødisk gravplads

Arkivfoto

Østjyllands Politi har nu tiltalt to mænd på 27 og 39 år fra Randers og Hobro for flere tilfælde af hærværk.

Den 39-årige er desuden tiltalt for yderligere et tilfælde af hærværk og for flere gange at have delt racistiske billeder og kommentarer på et russisk socialt medie.

Den 9. november 2019 blev den jødiske gravplads på Østre Kirkegård i Randers udsat for omfattende hærværk, da 84 gravsten blev overmalet med grøn maling, flere sten blev væltet og et klistermærke i form af en jødisk davidsstjerne med teksten ”Jude” blev klistret på den ene gravsten. Samme nat blev der kastet maling mod en davidsstjerne, der er afbildet på en husfacade i Randers.
Tre dage efter blev de to mænd anholdt og efterfølgende varetægtsfængslet i sagen.

Mændene står i sagen tiltalt for organiseret hærværk, krænkelse af gravfreden og for overtrædelse af straffelovens paragraf 266b.

Delte racistisk materiale på nettet
Politiet har gennem efterforskningen koblet mændene sammen med flere kriminelle forhold. De står derfor begge tiltalt for i juni sidste år at have overmalet en regnbuefarvet bænk på Stadion Allé i Aarhus, hvorefter de på siden nordfront.dk omtalte aktionen med en nedværdigende og forhånende tekst om homoseksuelle.

I september stod den 39 årige sammen med tre andre mænd, ifølge tiltalen, tillige bag hærværk mod en bogcafé, som sælger litteratur om kommunismen. Mændene malede graffiti på caféen i Studsgade i Aarhus, og satte plakater og klistermærker op på stedet. I begge tilfælde opfordrede den 39-årige mand, ifølge anklageskriftet, de øvrige til kriminaliteten.

Den 39-årige står ud over hærværksaktionerne også tiltalt for syv gange i løbet af 2018 at have udbredt racistisk materiale på et russisk socialt medie. Opslagene var billeder og tekster med nedværdigende indhold rettet mod jøder og personer med mørk hudfarve.

Brugte krypteret tjeneste
– Der er tale om planlagte og særdeles grove angreb mod forskellige grupper af mennesker alene på grund af deres race, tro, hudfarve eller seksualitet. Politiet har gennem deres meget grundige efterforskning blandt andet fundet beskeder sendt via en krypteret kommunikationstjeneste. Det er én af grundene til, at vi mener, at der er beviser for, at der er tale om planlagte og koordinerede handlinger, og at kriminalitet har baggrund i andres etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering – siger anklager i sagen Cathrine Brunsgaard.

Østjyllands Politi har sigtet tre andre mænd i forbindelse med efterforskningen af sagen. Deres sager behandles separat, og der er endnu ikke taget stilling til, om der skal rejses tiltale mod dem.

Den 27-årige og den 39-årige mand har siddet varetægtsfængslet fra den 12. november frem til den 4. marts, hvor de blev løsladt af Vestre Landsret. De nægter sig begge skyldige.

Kommentarer