To byrødder stiller spørgsmål til værdi af ny undersøgelse af Nordic Waste-sagen
Er flertal i Randers byråd, uden om Socialdemokratiet, har søndag meddelt, at man nu vil stille forslag om en ny undersøgelse af Nordic Waste-sagen. Flertallet består af noget så usædvanligt som medlemmer fra både den venstre og højre del af byrådet, og kan betragtes som et modsvar til den advokatundersøgelse, som netop borgmester Torben Hansen (S) og Randers Kommunes forvaltning fik genneført i januar i år.
Forslaget om en ny undersøgelse indeholder i alt 15 punkter, som overordnet stiller pørgsmål om Randers Kommunes miljøgodkendelser og tilsyn er sket i overensstemmelse med gældende ret samt, om direktion, forvaltning eller borgmesteren har modtaget oplysninger, der burde have været reageret på.
Ifølge forslagsstillerne skal undersøgelsen administrativt varetages af Randers Kommunes egen Borgerrådgiver, hvor opdraget lyder: “Der skal sikres størst mulig uafhængighed. Al korrespondance, herunder også mundtlig dialog, med den eller de eksterne aktører, der skal foretage undersøgelsen, skal der gøres fyldestgørende notat om. I undersøgelsen skal der skelnes mellem før og efter den 19. december 2023, forstået således, at ansvar efter denne dato alene er borgmesteren, forvaltning og direktion.
Forslaget som forventes fremlagt på det kommende byrådsmøde den 26. februar har Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, SF, Velfærdslisten, Beboerlisten, Enhedslisten, Lars Axel Nielsen, Bo Rats og Henriette Malland som afsendere.
På forrige byrådsmøde den 29. januar blev et forslag om en uvildig undersøgelse stemt ned af blandt andre Venstre.
Randers Netavis har i dag været i kontakt med 1. viceborgmester Claus Berggren (V), som begrunder partiets ændrede holdning med, at “der i mellemtiden er kommet flere ting frem, som berettiger behovet for en undersøgelse”.
To politikere er ikke blevet spurgt
Den tidligere venstrepolitiker, og nu uafhængig i byrådet, Jens Peter Hansen, har ikke fået meddelelse fra sit gamle parti om, at et forslag var undervejs, siger han til Randers Netavis.
– Jeg ser ikke nogen grund til, at der igangsættes to undersøgelser. Som miljøminister Magnus Heunicke sagde den 31. januar: “Det er afgørende, at vi lærer af denne sag og kommer til bunds i, hvordan det kunne ende så galt. Derfor vil vi sikre, at de nødvendige undersøgelser gennemføres, også af kommunens ansvar, og vi er parate til at drage de nødvendige konsekvenser af dette”.
– Igangsættes en ekstra undersøgelse under ledelse af borgerrådgiveren vil det i voldsom grad trække ressourcer væk fra borgerrådgiverens primære opgave, som er at styrke dialogen mellem borgerne og kommunens administration. Resultatet af en sådan intern undersøgelse må forventes at blive kritiseret som bestilt arbejde, siger Jens Peter Hansen og tilføjer:
– Vi skal også huske på, at borgerrådgiverfunktionen ikke kommenterer på det faglige indhold i kommunale afgørelser.
Jens Peter Hansen mener også, at en ny lokal undersøgelse kan give bagslag.
– Når jeg læser dagsordenforslaget undrer jeg mig også over, hvad det fremadrettede perspektiv med forslaget er. Jeg kan ikke få øje på noget som helst i forslaget, der vil styrke Randers Kommunes position i forhold til økonomisk hjælp fra Christiansborg.
– Jeg vil stemme nej til det foreliggende dagsordenforslag og stille ændringsforslag gående på, at der rettes henvendelse til miljøministeren med henblik på, at Randers byråd får mulighed for at kommentere på kommissoriet på den undersøgelse, som miljøministeren har bebudet at igangsætte.
Radikale: Er det rettidig omhu?
Også 2. Viceborgmester Mogens Nyholm fra Radikale Venstre er kritisk over det kommende forslag.
– Claus Berggren fra Venstre i Randers Kommune har ikke spurgt Radikale Venstre, om vi vil være med til en uvildig undersøgelse. Venstre vil åbenlyst hellere “lege” med Beboerlisten, Velfærdslisten, SF og Enhedslisten, siger Mogens Nyholm.
– Radikale Venstres stillingtagen tages med udgangspunkt i kvaliteten af venstrefløjens og Venstres forslag til uvildig undersøgelse, og om det er rettidig omhu, at det gennemføres på den korte bane, lyder meldingen.
Mogens Nyholm forudser allerede nu en problematik, som, han mener, kan diskuteres.
– Er Venstre og Co.’s forslag uvildigt nok, når det er Randers kommunes Borgerrådgiver, der skal stå for at gennemføre undersøgelsen? Er der den store forskel på om en undersøgelse udføres af kommunens Borgerrådgiver på vegne af et byrådsflertal, og så den interne undersøgelse, der blev udført for nyligt af den uafhængige professionelle advokat Jacob Brandt fra Codex Advokater? Det er en tanke værd, mener Mogens Nyholm.
– Radikale vil se konstruktiv kritisk på Venstre og venstrefløjens forslag til uvildig undersøgelse før vi tager endelig stilling til forslaget. Måske stiller vi et modforslag, slutter han.
Kommentarer