Randers By

Tips til fiskeri i Naturpark Randers Fjord

Morten Fischer Jørgensen og hans søn Willum er vilde med at fiske. Pressefoto

De fleste kender Gudenåen for laksefiskeriet, men det er blandt andet sild, makrel, hornfisk og multer, der trækker lystfiskerne til Naturpark Randers Fjord. Morten Fischer Jørgensen bor i Albæk ved Randers og har næsten Randers Fjord i baghaven. Han har fisket hele sit liv og er klar med en masse tips til fiskeriet i Danmarks nye naturpark, der har officiel åbningsdag søndag den 27. maj.

Willum på otte år kan ikke vente, til han får sat madding på krogen – han skal lige lave et prøvekast, mens far gør sin egen fiskestang klar. Far og søn klatrer ud på stendiget ved Udbyhøj Lystbådehavn og smider linerne ud. Målet i dag er hornfisk.

– Det er sjovest, hvis man fanger noget. Og når vi får en hotdog på vejen hjem, siger Willum.

For Willums far, Morten Fischer Jørgensen, er det ikke helt så væsentligt, om man får en fisk på krogen. Og hvis der er nok i fryseren derhjemme, så bliver fangsten sat ud igen.

– Fiskeri handler for mig også om at få ryddet harddisken og nyde naturen. Ved Randers Fjord ser man ofte rådyr og af og til en havørn. Det er også en stor del af oplevelsen, fortæller Morten Fischer Jørgensen.

Man skal bruge et lystfisketegn for at fiske med stang i Randers Fjord, når man er mellem 18 og 65 år. Det koster 185 kr. for et årskort. Hvis man fisker med garn, skal man have et fritidsfiskertegn. Det koster 300 kr. for et år uanset alder på fiskeren.

Fra land, i vand og med båd

Morten Fischer Jørgensen fisker primært fra land og et stykke ude i vandet med waders, når han er på tur i Randers Fjord. Hvis børnene er med, så er tilgængeligheden bedst omkring Udbyhøj. Ellers tager han gerne op til Gammeldybet, der ligger nord for Udbyhøj Lystbådehavn ved Sødring Vildtreservat.

– Det er et godt sted, hvis man går efter havørreder og hornfisk. Jeg kan godt finde på at køre derop en hverdagsaften og bruge en times tid på at fiske. Det giver som regel en ørred eller to, fortæller Morten Fischer Jørgensen.

Dog mener han, at fiskeriet bliver endnu bedre, hvis man har adgang til en båd. Morten sejler af og til ud med en kammerat, og det giver helt andre muligheder.

I dag blev det ikke til bid på krogen for Morten og Willum. Men Willum lader sig bestemt ikke slå ud af det – desuden er han blevet lovet en hotdog på vejen hjem.

Morten Fischer Jørgensen har samlet en masse gode tips til lystfiskere, der gerne vil forsøge sig med fiskeriet i den nye naturpark. Desuden kan man finde inspiration på app’en “Fiskesteder i Naturpark Randers Fjord”.

Tips fra lystfiskeren

  • Sildefiskeriet er som regel godt i starten af april måned og slutter i maj – fanges med sildeforfang og er ofte et stort tilløbsstykke. Strækningen ved Kanaløen er det foretrukne sted, men de kan til tider også fanges helt inde i Randers Havn lige ved siden af isbryderen Jens Ove.
  • Makrelfiskeriet starter som regel i juli måned og strækker sig indtil september. Makrellerne fanges mest i yderfjorden på blink, fluer og sildestykker.
  • Ørred kan fanges hele året – dog må man ikke fiske ørred fra 1. november til 1. marts på grund af fredning.
  • Multefiskeriet er en sommeraktivitet, som kan starte i maj måned afhængigt af vejret. Multen er meget svær at fange, da den hovedsageligt er vegetar. Hvis man går efter multen, skal man især kaste snøren ud i den yderste del af fjorden ved Udbyhøj.
  • Hornfisk kommer i maj måned sammen med foråret og varmen. Millioner af hornfisk kommer til Danmark for at gyde hver eneste sommer. Et stor del af disse fisk gyder også i Randers Fjord. Kan fanges især i den yderste del af fjorden.
  • Skrubber og især fjordskrubber er en meget lækker spise. Skrubber kan blandt andet fanges fra Støvringdæmningen, ved Kanaløen og fra Udbyhøjhavn. Lystfiskere fanger som regel disse banditter på sandorm, børsteorm eller sildestykker.
  • Gedder kan blandt andet fanges i Dronningborg bredning. De er fredet fra 1. april til 1. maj i ferskvand og til 15. maj i saltvand. Gedderne i Randers Fjord er kendt som brakvandsgedder og kan nå en ret stor størrelse.
  • Aborrefiskeriet i fjorden kan være rigtig godt. Især omkring tagrørsøerne og de små kanaler mellem disse samt i havneområdet ved isbryderen Jens Ove.

Kommentarer