Tine Vinstrup: Naturen har også brug for velfærd
Debatindlæg af Tine Vinstrup, Byrådskandidat for Velfærdslisten
Dejligt at et flertal af byrådet i Randers kommune ved sidste byrådsmøde den 18. september stod sammen med Nord og Syddjurs kommuner i kampen mod at stoppe de overvejede havbrug ud for Djursland.
Forslaget blev fremsat af Velfærdslisten efter anmodning fra Bæredygtig Randers kommune, som jeg er en del af. For mennesker der ikke ved det, så er Bæredygtig Randers Kommune et tværpolitisk initiativ.
Opdræt af ørreder i havbrug kan give alvorlige miljømæssige konsekvenser. Dette gælder både i selve Kattegat, men kan også ramme de indre fjorde som Randers og Mariager Fjorde.
Den øgede kvælstofmængde vil desuden give en større koncentration af alger i både Randers og Mariager fjorde. Vi ser typisk en øget mængde af algevækst i sensommeren.
Tror vi er mange der husker dengang, da Mariager fjord døde i 1997. Dette skyldtes et voldsomt iltsvind. Det må ALDRIG ske igen.
De åbne havbrug som var planlagt ud for Djursland ville forurene lige så meget som at udlede urenset spildevand svarende til 100.000 mennesker ifølge denne artikel:
http://www.dn.dk/nyheder/advarsel-nye-havbrug-vil-oge-forurening-kraftigt/
De danske kommuner er via vores regering blevet pålagt, at bruge milliarder på rensning af spildevand og kloak separation..
Derfor virker det heller ikke rigtigt, at der gives tilladelse til havbrug. Denne ved man jo ville give en stor forurening af vores havmiljø. Forureningen fra fiskene består af uspist foder, kobber, medicinrester og fiskenes afføring.
Både Mariager og Randers fjorde er afhængige af det friske tidevand, som presser nyt vand ind i fjordene. Dette sker typisk et par gange i døgnet. I forbindelse med tidevandet ses en øget vandstand på cirka en halv meter.
Bliver de famøse havbrug ved den nordlige del af Djursland en realitet, så får fjordene ikke det forholdsvis friske nye vand boost.
Konsekvensen vil ikke kun kunne ses i fjordene, men også kunne konstateres i Kattegat. Desuden vil miljøet også være påvirket med fiskedød til følge og det vil naturligvis også påvirke fiskeynglen.
Som jeg nævnte tidligere, så er vi uden tvivl mange der husker Mariager fjords død i 1997. Dengang døde rigtig mange fisk og i områderne ved Mariager fjord lugtede der voldsomt af svovl. Bliver havbrugene en realitet kan vi opleve samme fænomen. Desværre gælder det både for de indre fjorde, men også for Kattegat
En lille korrektion til Borgmester Claus Omann Jensen. Du nævnte at, firmaerne havde trukket tilladelserne tilbage og at der på nuværende ikke lå nogen ansøgninger. Dette er ikke helt korrekt, idet tilladelserne er sat i bero. Hvor længe vides ikke og derfor heller ikke hvorvidt det på et senere tidspunkt kan blive aktuelt med etablering af havbrug ud for Djursland
Kommentarer