Stevnstrup

Tilbud: Køb nyt hus på giftgrund i Stevnstrup

- Jeg er bekymret over, at der skal bo mennesker lige op ad en støjvold med giftig jord, siger byrådsmedlem i Randers, Iben Sønderup (S).

Giftig jord bliver angiveligt gravet op og lagt i en støjvold omkring en række nye huse i Stevnstrup ved Randers.

Køb et hus på en gammel giftgrund. Det bliver nu muligt i Stevnstrup, hvor der bliver bygget rækkehuse på en grund, der i næsten hundrede år blev brugt til træimprægnering. Det skriver dr.dk.

Det kommer bag på byrådsmedlem Iben Sønderup (S), selvom en lokalplan giver grønt lys for byggeriet.

– Det er bare blevet sat i værk. Der har ikke været nogen orientering eller noget som helst, siger Iben Sønderup, som har taget sagen op i byrådet.

– Borgerne i Stevnstrup fik heller ikke noget at vide, før byggeriet var gået i gang. De kom bare hjem fra sommerferie og kunne se gravemaskinerne rykke ind.

Lov til at bygge 23 rækkehuse

Randers Kommune har givet bygherren lov til at bygge 23 rækkehuse på grunden, som indtil 2002 blev brugt til træimprægnering – først af Jydsk Telefon og siden af virksomheden Collstrop.

Collstrop har efterladt sig 13 stærkt forurenede grunde rundt omkring i Danmark – blandt andet i Horsens, Brabrand og altså også i Stevnstrup.

Det er  ifølge Danmarks Radio anslået, at det vil koste op mod en milliard kroner at rense grundene for tungmetaller som arsen, chrom, bor, kobber og tjærestoffer, men i Stevnstrup har bygherren fået lov at bruge en anden løsning.

8.000 kubikmeter giftig jord er blevet gravet op og samlet i en støjvold ved siden af husene. Og så bliver volden dækket med en halv meter ren jord og beplantet.

Regler fulgt til punkt og prikke

Bygherren Gert Bjerregaard, der også er byrådsmedlem for Venstre i Aarhus, siger, at han har fulgt alle regler til punkt og prikke. Han har også papir på, at grunden er ren.

Der er lagt 8000 kubikmeter rent sand og jord på grunden, og derfor kan man frit dyrke sine grønsager og spise dem uden nogen form for risiko, mener han.

Forsvarlig løsning

Frank Nørgaard (DF), formand for miljø- og teknikudvalget i Randers Kommune, mener også, det er en forsvarlig løsning.

– Hvis der havde været tale om flygtige stoffer, som kunne afdampe og sprede sig ud i nærområdet og måske trænge ind i husene, ville det være en helt anden snak, siger han og fortsætter:

– De stoffer, der er i jorden, bliver ikke bare udvasket. Så når embedsmændene og de folk, der har arbejdet professionelt med den grund, siger ok , så må vi jo også sige, at det er i orden.

Bekymret for forgiftet jord

Iben Sønderup (S) er uenig. Hun mener, at folketingspolitikerne bør kigge på, om loven om jordforurening er god nok.

– Under den forgiftede jord i volden ligger noget jord, der er endnu giftigere. Det er jeg bekymret for. Der er ikke nogen membran under det, siger hun.

 

Kommentarer