Ti år med det danske Graceland
Det virkede som en vanvittig idé, da Elvis-fan Henrik Knudsen projekterede en kopi af Graceland i Randers. Idag torsdag den 15. april kan Memphis Mansion, der rummer Elvis-museum, butik og restaurant, fejre ti års jubilæum.
– Hvis vi kunne spole tiden ti år tilbage, var der mange, som ikke troede, vi ville være her i dag. Men det er gået bedre, end selv jeg – den ukuelige optimist – turde håbe på, siger ejer af Memphis Mansion, Henrik Knudsen.
Han har siden 1990’erne gjort Randers til nordisk epicenter for sangeren og myten Elvis Presley. Fanklub, postordrebutik og arrangementer med Elvis’ professionelle og nære omgangskreds fik mange Elvisfans til at stille skarpt på Randers. Alligevel virkede det som en vanvittig idé med svigtende jordforbindelse, da Henrik Knudsen for knap 15 år siden luftede tankerne om at bygge en kopi af Elvis’ sagnomspundne hjem, Graceland, på en mark i udkanten af Randers. Måske tilmed lidt kitschet.
Den stædige iværksætter Henrik Knudsen fandt imidlertid investorer, som troede på idéen. Den danske udgave skulle indeholde et museum med alle de mange Elvis-artefakter, Henrik Knudsen har fået foræret og opkøbt gennem årtier, en vaskeægte amerikansk diner og en butik med musik, film, bøger og merchandise knyttet til Elvis.
Siden åbningen den 15. april 2011 er der lavet et par tilbygninger. Den seneste blev lavet for at få plads til en af Elvis’ berømte biler, som blev hentet hjem fra USA. Museets samling af artefakter og ejendele knyttet til Elvis er den største af sin slags uden for USA, og den er forsikret for et anseeligt millionbeløb. Her er bl.a. både dokumenter, scenetøj, instrumenter og Elvis’ ejendele fra det rigtige Graceland i Memphis til at fortælle den historie, som har bjergtaget mennesker over hele verden i generationer.
Igennem tiden har både Elvis Costello, Van Morrison og en række andre prominente navne besøgt kopien af Graceland i Randers. Stedet hedder i dag Memphis Mansion, og attraktionen er blevet en af Randers’ største turistbrands. Ministre og diplomater har været på besøg, og to gange har Memphis Mansion været på charmeoffensiv i udlandet for dansk kultur og turisme, inviteret af Det Danske Kongehus. Den tilhørende amerikanske diner, Highway 51, har to gange leveret mad til arrangementer på den amerikanske ambassade i København.
Trods Corona lever Memphis Mansion i bedste velgående. Highway 51 er åbent for takeaway, og butikken med musik, film og bøger med og om Elvis er også åben både online og i de særlige lokaler.
– Vi har en fantastisk opbakning fra lokalsamfundet og Elvis-fans over hele Skandinavien. Til sommer runder vi gæst nummer én million, og vedkommende kan naturligvis godt regne med en overraskelse, siger Henrik Knudsen hemmelighedsfuldt.
Han glæder sig over, at hovedpersonens ”staying power” er smittet så eftertrykkeligt af på hans eget livsværk.
– Interessen for Elvis er i hvert fald ikke vigende. Snarere tværtimod. Jeg glæder mig til at se, hvor vi er om ti år, siger Henrik Knudsen.
Kommentarer