Kultur

Tag på omvisning i ny udstilling om kvindeliv og fotokunst i Norden

Fotograf Emile Langkjær tog i 1905 billedet af en gadesælgerske, der sælger sine grøntsager i skyggen af bygningens galleri i Frederiksted på St. Croix. Imens ser mænd og drenge på. Foto: Dansk Vestindiske Selskab.

Kom med på en fascinerende rejse gennem kvindeliv og fotokunst, når Museum Østjylland nu inviterer indenfor til omvisning i museets nye særudstilling I skyggen – De første kvindelige fotografer. Med udstillingen indtager de kvindelige fotografer for første gang deres berettigede plads i den nationale fotografihistorie. Det er udstillingens tilrettelægger, overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen, der to gange i maj viser rundt og fortæller kvindernes overraskende dramatiske historie. 

Den randrusianske fotograf Nielsine Zehngraf tog omkring 1900 dette portræt af Alfred Thomsen, der var kusk for den velhavende klædefabrikant Christian Juncher i Randers. Hør om dette og mange andre fotografier, når der er omvisninger med udstillingens tilrettelægger Hanne Schaumburg Sørensen i I skyggen. Foto: Randers Stadsarkiv.

Hanne Schaumburg Sørensen skildrer i udstillingen gennem kvindernes fotografier og personlige historie den store spændvidde, som kvinderne arbejdede med. I udstillingen kan du opleve, hvordan de kvindelige fotografer arbejdede under yderst forskellige kommercielle og praktiske forhold ikke alene i Norden, men også blandt vestindere i Dansk Vestindien og den oprindelige befolkning i Amerika.

”De kvindelige fotografer dokumenterede arbejdsliv, fritidsliv og hjemmeliv blandt randrusianske håndværkere og nordjyske fiskere, amerikanske indianere og islandske bønder. Samtidig fotograferede de naturen og byerne, som omgav dem, ” fortæller Hanne Schaumburg Sørensen, der på omvisningerne både vil fortælle og svare på spørgsmål fra dagens gæster. 

Et respektabelt arbejde

Arbejdet som fotograf gav døtre, enker og hustruer en respektabel måde at forsørge sig selv og deres familie på. 

”Det gav kvinderne mulighed for at få en faglig uddannelse og dermed en højere løn. Arbejdet krævede både teknisk kunnen og forretningssans, ” forklarer Hanne Schaumburg Sørensen. 

Kom tæt på de første kvindelige fotografer, når der er omvisninger i særudstillingen I skyggen, der åbnede den 21. april. Her ses et af udstillingen fotografier, hvor den anerkendte arkitekturfotograf Julie Laurberg fotograferede sin kompagnon Franziska Gad med et stort studiokamera. Omkring år 1910. Foto: Danmarks Fotomuseum.

De første kvindelige fotografer dukkede op allerede i 1850’erne, men deres egentlige gennembrud på arbejdsmarkedet først kom i de sidste årtier af 1800-tallet. Her blev fotografiet allemandseje, og antallet af atelierer voksede. Mellem en fjerdedel og en tredjedel af landets fotografer mellem 1880 og 1900 var kvinder. Specielt i provinsen var der mange kvindelige fotografer.

Fakta

  • Omvisning i særudstillingen I skyggen – De første kvindelige fotografer tirsdag den 4. maj 2021 kl. 16 – 17 og tirsdag den 18. maj 2021 kl. 17 – 18 på Museum Østjylland, Kulturhuset, Stemannsgade 2 i Randers.
  • Billet 50 kr. Købes på museumoj.dk under ”Kalender”.
  • Til omvisningen den 4. maj er et max. antal deltager på ni personer.
  • Til omvisningen den 18. maj er deltagerantallet hævet til max. 24 personer.

Kommentarer