»Systemets ofre« lavede aktion på Rådhustorvet
Kort før mandagens byrådsmøde afviklede ”Aktion Systemets ofre” en demonstration for ”systemets ofre” på Rådhustorvet.
Baggrunden er, at tidligere lastbilchauffør Steen Hendriksen fra Randers blev ramt af en alvorlig arbejdsulykke i 2014, hvor han faldt ned fra ladet af en lastbil og slog hoved, nakke og ryg.
Ulykken har invalideret ham med piskesmæld og flere diskusprolapser. Men i stedet for at bevilge ham førtidspension, har Randers Kommune valgt at sende ham på et ressourceforløb i to år, fordi de vil afklare ham yderligere.
Steen Hendriksen skulle selv have talt til demonstrationen, men han var blevet ramt af et halsonde, så han bad formand for 3F’s transportgruppe, Jens Kr. Laursen om at tale på sine vegne.
– Steen er i den grad et af systemets ofre. Men han har valgt at stå frem, og dermed gå forrest i kampen for jer alle sammen. Men vi trænger til den slags frontkæmpere, sagde Jens Kr. Laursen.
– Nu er fagbevægelsen endelig ved at vågne op. Vi er nogen i fagbevægelsen, som har råbt og skreget om det her i flere år, og sammen med 39 andre forbund, vil vi nu lægge pres på regeringen og folketing for at få ændret reglerne. Vi skal tænke på mennesket før økonomien, fastslog Jens Kr. Laursen, og fortsatte:
– Jeg tror på Jesus. Og jeg ved også hvor han arbejder. Det gør han på jobcentret, for der kan man blive rask med en håndspålæggelse uanset hvor syg man end er. For det høstede han store klapsalver.
I stedet for at tale, havde Steen Hendriksen bestilt en kæmpe chokoladekage ved bageren.
Inden dagens aktion var der blevet gennemført en afstemning på Facebook, som gik ud på at pege på den politiker, man helst så forlade byrådet i Randers Kommune. Vinderen blev suverænt borgmester Claus Omann Jensen, og han skulle derfor tildeles ”Det gyldne håndtryk.” Claus Omann Jensen ville ikke modtage præmien, og i stedet gik prisen til den politiker, som have fået færrest stemmer. Det var Kim Kristen fra Beboerlisten, som kun havde fået én stemme.
Kim Kristensen takkede for prisen, og sagde han var glad for at være den mindst populære politiker i Randers Kommune.
– Der vil altid være brug for vagthunde som jer, som er med til at holde gryden i kog, og give argumenterne vægt, sagde Kim Kristensen.
En anden af systemets ofre er Lolita Solsikke Christensen. Den 26. oktober 2010 lagde hun tillidsfuldt sit liv i hænderne på Jobcenter Randers.
Hun havde diskusprolapser i nakken, muskel- og nerveskader, og mistet førligheden i venstre side samt andre lidelser. Dertil kom blackouts hvilket skyldtes smerter.
I 2015 blev Lolita Solsikke Christensen sendt i arbejdsprøvning ved firmaet Thortrans. Her skulle hun være i en time om ugen, hvor hun skulle makulere breve, lukke kuverter og vande blomster.
Fordi hendes arbejdsevne blev vurderet til at være 28 minutter om ugen, blev hun udstyret med en seng, hvor hun kunne hvile sig hver 10. – 15. minut.
– Det var en nedværdigende, uanstændig behandling og en total ydmygelse, sagde Lolita Solsikke Christensen.
Derfor tog hun kontakt til en journalist på Randers Netavis som skrev intensivt om sagen. Men det resulterede i, at Thortrans afsluttede arbejdsprøvningen før tid. Til gengæld blev Lolita Solsikke Christensen tilkendt førtidspension.
Hun opfordrede de syge til at benytte pressen, og for at få oplysninger ud til borgerne, om hvordan systemet virker.
– Man bliver trukket rundt i manegen, og bliver manipuleret med. Og det sker forbi man viser systemet og jobcentrets sagsbehandlere tillid.
– Retssikkerheden for os borgere på bunden af samfundet er ikke-eksisterende konstaterede Lolita Solsikke Christensen.
Også Karina Hjorth, som er aktiv i Venligboerne, og byrådskandidat for Enhedslisten ser dagligt de problemer, som folk bliver ramt af, og som må kæmpe mod systemet.
Karina Hjorth er selv kørestolsbruger, og fik som 18 årig tilkendt førtidspension. Hun takkede nej fordi hun ville have en uddannelse og et job. Det fik hun, og arbejdede som selvstændig i 17 år.
– For fire år siden måtte jeg dog erkende, at jeg ikke længere kunne holde til at arbejde på fuld tid. Fordi jeg allerede var tilkendt førtidspension slap jeg for lange forløb, udredninger og arbejdsprøvninger, forklarede hun.
– Men tænk en gang, at man skal føle sig privilegeret over at være født med et handicap, betonede Karina Hjorth.
Marianne Grann fra ”Velfærd Danmark” og ”Folkebevægelsen For Social Retfærdighed” afsluttede demonstrationen med at konstatere, at systemet nedbryder mennesker, og at de penge der bliver brugt i systemet er spildte, fordi de syge bliver mere syge.
Imellem talerne blev der sunget og lavet kampråb. Omkring 50 personer deltog i aktionen.
Kommentarer