Debat og politik

Stort potentiale for lokal digitalisering

En ny analyse fra DI viser, at der er store forskelle på, hvor tilfredse virksomhederne er med digitalisering i de danske kommuner. Jyske kommuner er markant bedre til digitalisering end for eksempel de sjællandske kommuner, og derfor opfordrer DI lokalpolitikerne her op til kommunalvalget til at prioritere indsatsen for eksempelvis bedre bredbånd, mere digital selvbetjening og bedre digital service for borgere og virksomheder.

– Lokalpolitikerne kan skabe bedre vilkår for deres borgere og for virksomhederne og samtidig skabe mere vækst og flere arbejdspladser, hvis de sætter klare politiske mål for den digitale værdiskabelse i kommunen. Det er helt afgørende for virksomhederne og deres medarbejdere, siger branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg, DI Digital, som er DI’s branchefællesskab for teknologivirksomheder.

På analysens top 10 over landets bedste digitale kommuner optræder kun tre sjællandske – resten er jyske. På de tre øverste pladser ligger Morsø, Varde og Fredericia. Bedst placeret sjællandske kommune er Ballerup på en sjetteplads.

– Hvis flere lokalpolitikere gjorde ligesom i Morsø, Varde og Fredericia, så kunne vi for alvor få sat skub i den digitale udvikling i Danmark. De bedste kommuner er eksempler på, at det ikke bare er et spørgsmål om at rulle bredbåndskabler ud. Det handler om politisk vilje til at investere i bedre lokal service ved brug af digitalisering og teknologi.

– Tag for eksempel Morsø, hvor en kommende plan for digitalisering skal fremme uddannelse, sundhed, erhvervsliv, kommunale tjenester mv. ved brug af den digitale værktøjskasse og digitale løsninger, siger Rikke Hougaard Zeberg.

I DI’s undersøgelse af de lokale rammer for digitalisering indgår data for dækning med mobil og bredbånd, virksomhedernes tilfredshed med kommunens digitale løsninger og kommunaldirektørsvar vedrørende anvendelse af Smart City samt udbuddet af kommunale digitale tjenester. Analysen er en del af DI’s årlige undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed, som er baseret på både statistiske data, spørgsmål til kommunerne og endelig svar fra knap 7.800 virksomheder.

Analysen viser, at der er store regionale forskelle på de digitale vilkår. Generelt viser analysen, at det navnlig er i yderområderne i Jylland, at de digitale vilkår er gode. Størst tilfredshed med de digitale rammer er der i Midtjylland, Sydjylland og på Fyn.

Netop i de tre regioner er virksomhederne også mest tilfredse med kommunernes indsats

for at sikre bredbånd- og mobildækning.

– Danmark er generelt blandt de førende lande i verden til at skabe værdi med digitalisering. Det har vi nydt godt af under pandemien, hvor vi har klaret os bedre en de fleste andre lande. Det skyldes bl.a., at vi er gode til at udvikle digitale løsninger i tæt samarbejde mellem private virksomheder og det offentlige, som f.eks. smittestop-app’en.

– Nu skal vi bruge de erfaringer til at komme videre, for eksempel med at blive meget bedre til at udnytte de mange data om vores helbred, energiforbrug og trafikmønstre. Får vi flere kommuner med, så kan vi tage et stort skridt fremad. Det kan borgere og virksomheder passende bruge det kommende kommunalvalg til at nævne for de lokale kandidater, siger Rikke Hougaard Zeberg.

Kommentarer