Speed og akkuratesse
Debatindlæg af Anker Boje, Uggelhuse – byrådskandidat, Socialdemokratiet.
Kære Claus Oman Jensen (V) og Frank Nørgaard (DF). I ynder jo at berette om, hvor godt det går i Randers kommune netop nu. Hvordan er jeres holdning til den måde, jeres forvaltning behandler borgerne tilsluttet fjernvarmen i Uggelhuse/Langkastrup?
På byrådsmødet 17. maj 2016, hvor værket blev omtalt, udtaler borgmesteren: ”Denne sag er vigtig, jeg vil følge den nøje og sørge for, at der kommer speed og akkuratesse på denne sag” citat slut.
Der er nu gået 18 måneder siden forvaltningen modtog projektforslaget angående lukning af Uggelhuse/Langkastrup Kraftvarme, og sagen bliver udskudt den ene gang efter den anden. Jeg tør slet ikke tænke på, hvor lang tid vi som borgere skulle holdes som gidsler, hvis ikke du have ”holdt øje” med sagen.
Forvaltningens seneste påfund er nu, pga. at der er kommet en lovændring til hvordan et projektforslag skal udfærdiges, at de 192 tvangstilsluttetdebetale skal for, at der bliver lavet ændringer. Hvor mange gange skal vi gøre det, førend forvaltningen bliver færdige med sin ”behandling?”
Hvis denne regel skulle følges på alle områder, ville der jo aldrig kunne opnås tilladelse til noget som helst, det må være gældende lovgivning på ansøgningstidspunktet, der er afgørende.
Uggelhuse/Langkastrup Kraftvarme er et såkaldt A.M.B.A., dvs. at værket ejes af dets andelshavere og ikke af kommunen, denne er blot en tilsynsmyndighed.
Disse andelshavere har besluttet med over 2/3 flertal, at de ønsker værket lukket ned, det har næsten samtlige af byrådspolitikerne tilkendegivet (byrådsmødet 16. maj 2016), at det vil de ikke stå i vejen for.
Kan eller vil borgmesteren give andelshaverne en forklaring på hvorfor, forvaltningen ikke har ageret efter denne beslutning? Sagen er gået glat igennem både miljø/teknik samt økonomiudvalget. Så hvorfor denne forhaling fra forvaltningens side?
Efter 2018 bortfalder grundbeløbet, som værket modtager for at stå standby til elproduktion. Dette bortfald vil resultere i en stigning på varmeregningen på 6500kr om året pr. husstand.
Familier holdes som gidsler, idet det er meget svært at få solgt hus, medmindre man vil ”forære” det væk. Enlige og pensionister, som gerne vil bytte deres store hus ud med en mindre bolig, sidder stadig og venter på, at forvaltningen skal blive færdige, så byrådet kan komme til at behandle sagen i byrådssalen.
Denne forhaling af sagen, bremser udviklingen for de mindre landsbyer som i forvejen bliver nedprioriteret.
Men blot til jeres oplysning, forhaling eller ej, så lukker værket ned.
Uggelhuse/Langkastrup er to ”gamle” landsbyer som ikke så let lader sig kue, vi har så mange ildsjæle, som hele tiden arbejder for området og skaber den ene aktivitet efter den anden.
Der er to måder, at afslutte denne sag på: Den kontrollerede, hvor værkets bestyrelse kan styre nedlukningsprocessen. Den ukontrollerede, hvor det kan være svært for bestyrelsen, at agere uden en slutdato.
De andre værker som er lukket ned, har haft en kommune, som har arbejdet tæt sammen med den siddende bestyrelse, netop for at sikre den bedste proces.
Vil borgmesteren fortælle, hvorfor det ikke sker i Randers kommune?
Fremtiden i Uggelhuse/ Langkastrup byder ikke på fjernvarme, men på miljørigtige individuelle varmeløsninger, som er tilpasset de enkelte husstande og dennes privatøkonomi.
Jeg vil arbejde for, at landsbyerne i Randers kommune udvikles, ikke afvikles.
Kommentarer