Debat og politik

“Som en sort kat med lukkede øjne i et mørkt rum”

Læserbrev af Henrik Manero Hald – medlem af Velfærdslisten. 

Randers kommunes byråd vedtog på deres seneste møde, et dokument til implementering af den tillidsreform, som et politisk flertal vedtog i 2014, og som har været lige så synlig for medarbejderne i kommunen, som ”en sort kat med lukkede øjne i et mørkt rum”.

Men dette skulle der nu gøres op med. En ledende politiker fra et af de store partier, udtrykte sig nærmest poetisk debatten med følgende ord: ”Dialog er fuldstændig eksistentiel i forhold til ledelse, i forhold til medarbejdere og i forhold til politikere.”, og dertil må man jo give taleren fra socialdemokratiet fuldstændig ret.

Men det vedtagende dokument var da heller ikke mere end ca. 1. time gammelt, og 4 punkter på dagsordenen senere, inden de pæne ord skulle stå deres første prøve.

Der skulle nedsættes en styregruppe til udarbejdelse af proces, i forbindelse med den kommende kommunale psykiatriplan. Punktet var begæret i byrådet af Velfærdslisten, med henblik på at sikre, at de medarbejdere der til dagligt arbejder indenfor det psykiatriske område, blev repræsenteret i en kommende styregruppe.

På lige fod med f.eks. brugerne og ledelsen. Forslaget var stillet helt i den ånd, som den tidligere omtalte politiker havde rost 4 punkter før. Nemlig hensigten om dialog mellem ledelse, medarbejdere og politikere.

Men et er teori og pæne hensigter, noget andet er praksis. Punktet om at de mennesker, der i deres dagligdag arbejder direkte med borgerne, skulle indgå i en styregruppe, så deres viden og erfaringer kunne bidrage til en ordentlig proces, blev massivt stemt ned af Venstre, Socialdemokraterne og DF. Og hvorfor?

Ja, det spørgsmål står hen i det uvisse. Formanden fra socialudvalget, Louise Høeg fra Venstre, begrundede det med, at socialchefen og centerlederne sad med ved bordet, og at der dermed allerede var medarbejderne repræsenteret i styregruppen.

Og sådan kan man jo også fortolke hensigtserklæringen om den nye tillidsreform, og den gode dialog med medarbejderne. Når vi blot er i dialog med ledelsen og forvaltningen, så er vi i dialog med alle medarbejdere i Randers Kommune, synes logikken fra byrådsflertallet at være.

Sammenhængene mellem hensigterne i de politiske vedtagelser, og det man efterfølgende beslutter i praksis, er som dag og nat. Og hvis det politiske flertal fremadrettet, har denne tvivlsomme tilgang til hvad dialog med medarbejderne er, så bliver de pæne ord i tillidsreformen, ikke andet end pæne ord.

Jeg vil kraftigt opfordre alle ansatte, både dem der arbejder i psykiatrien, og andre steder i kommunen, til selv at lytte med på sammenhængen mellem teori og praksis, fra byrådsdebatten d. 16. januar 2017, under punkterne 14 og 18. Debatten kan følges her.

Vil du følge med i nyhederne fra dit lokalområde? Så gå på Facebook og giv et “synes godt om” til Randers Netavis her 

 

Kommentarer