Samfund

Skal din by være Årets Landsby i 2017 ?

Der var fest i Feldballe Hallen i fjor, da regionens landsbypris blev overrakt Feldballe.

Region Midtjylland beder nu borgere, kommuner og LAG’er trække vod i de midtjyske landsbysamfund for at finde kandidater til Landsbyprisen 2017. 

Det skal være attraktivt at leve og arbejde i hele den midtjyske region – også i landsbyerne. Det er baggrunden for, at Region Midtjylland nu for niende gang uddeler Landsbyprisen – og de 150.000 kroner, der følger med.

– Vi vil gerne anerkende og synliggøre det enorme arbejde, der altid ligger bag en levende landsby. Og så mener vi, at der fødes så mange gode ideer derude, som kan inspirere andre, siger Poul Erik Christensen, formand for regionsrådets rådgivende udvalg for regional udvikling.

Niende gang prisen uddeles 

Det er niende gang, at Region Midtjyllands Landsbypris skal uddeles. Den henvender sig til landsbyer med højst 2.000 indbyggere – eventuelt flere mindre landsbyer i forening.

Kandidaterne skal kunne fremvise en udvikling over de seneste tre til fem år, og den skal basere sig på en planlagt udviklingsindsats.

– Vi er rigtigt spændte på at se nogle nye kandidater – også meget gerne fra de kommuner, som endnu ikke har huset en vinderlandsby, siger Poul Erik Christensen med henvisning til, at de otte tidligere prismodtagere findes inden for seks kommuner.

Kandidater indstilles inden d. 5. december

I de kommende måneder kan alle komme med bud på kandidater og aflevere dem til kommuner og LAG’er, der  inden den 5. december skal indstille en fra hver kommune.

Regionsrådet udpeger vinderen sammen med et dommerpanel i begyndelsen af 2017. Prisoverrækkelsen finder sted i maj 2017.

Gamle kriterier – og et nyt

Kandidaterne skal opfylde følgende kriterier for at komme i betragtning hos dommerpanelet og regionsrådet:

  • De skal kunne vise, at indbyggertallet er stigende, eller at et fald er bremset
  • De skal have gennemført og igangsat større projekter og initiativer, der viser vej til fornyelse og udvikling
  • De har forbedret det fysiske miljø i landsbyen
  • De kan fremvise et stærkt engagement og samarbejde mellem borgerne og andre aktører
  • De har trodset særligt vanskelige vilkår, fx nedlæggelse af arbejdspladser, offentlig service m.m.
  • De har gennemført en særlig indsats i forhold til energi, fødevareudvikling eller andre af regionens styrkeområder*

*Det sidste kriterium er nyt, og det hænger sammen med Region Midtjylland vækst- og udviklingsstrategi, som regionsrådet vedtog først på året.

Tidligere vindere

De tidligere vindere er i kronologisk rækkefølge: Idom-Råsted i Holstebro Kommune, Spjald i Ringkøbing-Skjern Kommune, Endelave By i Horsens Kommune, Rødding i Skive Kommune, Nørager i Norddjurs Kommune, Ølstrup i Ringkøbing-Skjern Kommune, Glyngøre i Skive Kommune samt Feldballe i Syddjurs Kommune.

Kommentarer