Debat og politik

SF vil sikre et lokalt PTSD tilbud

Debatindlæg af Af Rosa Lykke Yde, Fårup Formand og byrådskandidat for SF Randers

Post-traumatisk stress syndrom (PTSD) er en psykisk tilstand, som opstår på baggrund af én eller flere traumatiske hændelser. PTSD griber omfattende ind i den enkeltes evne til at udføre de mest basale opgaver i hverdagen, fordi man ofte udvikler angst og undgår offentligheden, andre mennesker og situationer, der kan minde hændelsen.

Alle kan rammes af PTSD. Soldater, flygtninge, ofre for vold, overgreb eller trafikulykker bare for at nævne nogle. Alle fortjener de traumebehandling. I Randers er vi gode til at få flygtninge i uddannelse og arbejde,men det kniber med traumebehandlingen.

En fjerdedel af alle nytilkomne flygtninge i Danmark lider af PTSD, blandt andet på grund af krigshandlinger, etniske udrensninger, voldtægt og tortur. Ofte har flygtningene også andre psykiske lidelser som depression.

Det har konsekvenser for den enkelte, men det påvirker især også børnene i familierne. Flere undersøgelser viser, at børn og unge smittes af deres forældres PTSD. Deres psykiske udvikling påvirkes af forældrenes traumer, og de kan udvikle aggressiv adfærd og depressive træk.

Ikke underligt risikerer de børn at falde fra i uddannelsessystemet, fritids­aktiviteter og i yderste tilfælde kan de anlægge en kriminel løbebane. PSTD bliver ofte ikke behandlet, fordi ventelisterne og transporttider er uoverkommelige for den enkelte. Det går simpelthen ikke.

Derfor vil SF arbejde benhårdt for at vi kan et lokalt PTSD tilbud I Randers. Det kan hjælpe flygtninge, veteraner og andre, ramte borgere – lige såvel som deres familier.

Kommentarer