Debat og politik

SF: Flere faunapassager ved de danske motorveje

Charlotte Bromann Mølbæk, midten, byrådsmedlem for SF i Randers og Trine Torp, til venstre, miljøordfører for SF forsvarer flere faunapassager ved de danske motorveje. Pressefoto

SF vil have etableret flere faunapassager. I Randers vil Charlotte Broman Mølbæk, byrådsmedlem for SF i Randers, undersøge mulighederne for flere faunapassager i Randers Kommune. Mandag besøgte hun en af slagsen under den Nordjyske Motorvej sammen med Trine Torp, miljøordfører for SF, og Morten Elmeros, seniorrådgiver ved Institut for Bioscience på Århus Universitet

Den danske natur er skåret igennem på kryds og tværs af stadig flere veje. Det gør det svært for naturen at brede sig og skabe sammenhængskraft i økosystemerne – og det får i sidste ende alvorlige konsekvenser for os mennesker. Derfor vil SF have flere faunapassager ved de danske veje.

– Det er naturen, der renser vores vand, vores jord, vores luft og det er insekterne der bestøver de afgrøder, som vi spiser. Dyrene indgår i det økosystem med andre dyrearter og planter, og deres færden er vigtig for at kunne opretholde det system. Derfor har vi brug for faunapassagerne for at holde økosystemerne i balance, siger Trine Torp, miljøordfører for SF.

– En faunapassage behøver ikke altid at være et millionprojekt. Mindre kan nogle gange gøre det. Jeg vil undersøge, hvilke muligheder vi har for at skabe bedre sammenhæng på tværs af vores veje her i Randers, siger Charlotte Bromann Mølbæk, byrådsmedlem for SF i Randers.

En faunapassage gavner ikke bare et lille udvalg af dyr som overlever, når de passerer vejen. Dyrene gør også en forskel for resten af naturen, når faunapassagerne giver dem et større og mere sammenhængende område at bevæge sig rundt i. Både store dyr og små insekter bærer blandt andet frø med sig – myren bære for eksempel anemonefrø med sig, så de spreder sig til nye områder. Dyrene er også med til at holde plantevæksten nede, og det har betydning for de mange insekter, der trives i lysninger, hvorfra de flyver ud og bestøver andre planter. Rovdyrene har brug for plads til at jage, og det holder bestanden af andre dyrearter sund. Og ikke mindst er der brug for at dyrenes gener kan blandes over et stort område, så man undgår indavl.

– Vi har brug for den vilde natur i Danmark for at løse nogle af de menneskeskabte problemer, som vi står over for. Den vilde natur kan være med til at genoprette balancen i vores økosystem. Og den skal nok arbejde med, hvis bare den får plads, fastslår Trine Torp.

– Randers kommune ligger i bunden, når det gælder biodiversitet, og det virker helt absurd med de godt 700kvm2, som vi har. Det burde vi kunne gøre bedre. Derfor er det vigtigt, at vi gør noget for, at dyrene i kommunen kan trives og formere sig, tilføjer Charlotte Bromann Mølbæk.

Trine Torp har spurgt miljøminister Jacob Ellemann-Jensen, hvad han vil gøre for at sikre flere faunapassage ved de danske veje og fastlægger:

– Den vilde natur kommer ikke af sig selv. Vi er nød til at give den plads og sammenhæng og her gør faunapassager en forskel. Jeg håber at kunne samle politisk opbakning til at lave flere faunapasserger ved de danske veje. Vi kan blandt andet sikre at vejdirektoratet forpligter sig til at lave faunapassager, når det giver mening i forbindelse med renovering af vores eksisterende infrastruktur.

Kommentarer