Randers By

Sammenholdet er det vigtigste

Mevludim Pitarevic og Mads Pedersen startede som brandkadetter i august sidste år. Foto: Randers Netavis.

I 2017 startede Brandkadetter i Danmark op i Randers i et samarbejde med Beredskab & Sikkerhed, Falck, udvalgte folkeskoler i Randers Kommune, Bysekretariatet og Randers Ungdomsskole.

Randers Netavis har talt med to af brandkadetterne, Mevludim Pitarevic og Mads Pedersen.

De viser hvor de har deres opholdsrum på Langvang, som er Falcks brand- og redningsskole.

Begge er meget påpasselige med at deres brandmandstøj hænger det rigtige sted.

– Hvis tøjet hænger forkert eller uordentlig, så får vi en skideballe af ”Buller” (en af de frivillige undervisere, red.) fortæller de to. Og det er ikke spændende, siger de to kadetter med et smil på læben.

Begge begyndte som brandkadetter i august sidste år. Som det første skulle de lære førstehjælp, men kort efter var der allerede nogen, som sprang fra. Fordi der så kun var tre kadetter tilbage, blev det besluttet at sætte projektet på pause. Senere er otte andre kadetter kommet til.

– De andre sprang fra, fordi de syntes førstehjælp var kedeligt, og så mente de, at resten også var kedelig, fortæller Mevludim Pitarevic.

– Men de tog fejl, for det er rigtig spændende konstaterer Mads Pedersen.

Hverken Mevludim eller Rasmus har på noget tidspunkt overvejet at springe fra.

Det der gør det spændende og sjovt er primært sammenholdet, men også udrykningerne i rigtige brandbiler, når der er øvelser på Langvang er spændende.

Underviserne er den daglige leder på Langvang Henrik Pedersen, som også er frivillig i Beredskabet. Han får assistance er de erfarne frivillige folk, Rasmus Nørgaard og Kasper Frølich.

– Henrik Pedersen er ikke bare daglig leder, men er også borgmester på Langvang griner Mevludim Pitarevic og Mads Pedersen.

Mevludim Pitarevic og nogle kammerater fik tilbudet fra Nørrevangsskolen om at blive brandkadet. Tilbuddet kom fra lærer Katrine Schmücker på Nørrevangsskolen i Randers som er AKT-lærer (Adfærd, Kontakt og Trivsel).

Mevludim skulle ikke overveje tilbudet ret længe, før han sagde ja. Selvom han aldrig har overvejet at blive brandmand eller lignende, synes han det er lidt sjovt at slukke ildebrande, men det var også spændingen som var en afgørende årsag.

Mads går på Klosterskolen, hvor han blev kontaktet af Torben Tellefsen, som er SSP-medarbejder ved Randers Ungdomsskole. Han lægger også vægt på spændingen ved at deltage.

Ingen af de to har været i indsats ved virkelige brande eller ulykker. Derimod en del øvelser, som de begge finder lærerige, men da de blev optaget som kadetter, fik de besked på, at det var en mulighed.

En lørdag skal de have vagt en hel dag, hvor de skal opholde sig på stedet, og deltage i de rigtige udrykninger, hvis der skulle opstå større brande eller lignende, hvor der bliver brug for de frivillige i Beredskabet.

– Det vigtigste ved at gå her er sammenholdet, påpeger Mevludim Pitarevic, og begge er glade for det fællesskab og kammeratskab, der er opstået mellem alle brandkadetterne.

– Ikke mindst lærer vi her at stole på hinanden supplerer Mads Pedersen.

I begyndelsen var der ingen, som kendte hinanden i forvejen, men der er opstået mange nye venskaber på Langvang.

Mevludim Pitarevic har endnu ikke tænkt over at blive deltidsbrandmand ved Falck eller frivillig i Beredskabet, men mener, at det er en spændende opgave, så det er absolut en mulighed. Han har heller ikke truffet beslutning om hvad han gerne vil arbejde med i fremtiden.

Mads Pedersen vil gerne være tømrer, og har på intet tidspunkt overvejet at blive ansat ved Falck som redder.

Derimod har han alvorligt tænk over at blive deltidsbrandmand, eller fortsætte som frivillig. Nu kan han ”håndværket,” og så er han sikker på, at det bliver nemmere at fortsætte som brandmand.

Grunduddannelsen foregår på Falcks brand- og redningsskole på Langvang i Randers. Der er undervisning cirka en gang om ugen. Herefter deltager de unge i et praktikforløb, hvor de unge repeterer det de har lært, laver opvisninger og har en praktikdag på Falckstationen.

Efter endt praktikforløb har de unge bestået grunduddannelsen og kan kalde sig brandkadet og blive optaget i brandkadetkorpset.

Brandkadetter i Danmark arbejder ud fra værdierne: mod, respekt, disciplin, ansvar og fællesskab og har som mål at motivere unge til uddannelse og beskæftigelse.

Hvis nogle unge skulle få lyst til at blive brandkadet, kan de henvende sig til Sonja Björg Gudnadottir på bysekretariatet, eller til Torben Tellefsen fra Randers Ungdomsskole.

Kommentarer