Sætte pris på – prisværdig?
Læserindlæg af Benny Knudsen, el-ing., Udbyhøjvej 369, 8930 Randers NØ
”Alt har enten en pris eller en værdighed”
Plejefamilier skal sættes ned i honorarer siger udvalget, der står for den slags i Randers kommune. SAS lægger baser i Irland og Spanien for at klare konkurrencen. Skolelærerne skal bruge flere arbejdstimer på undervisning, så vi får valuta for pengene. Skruen strammes i Torneroselandet. Man lokker med spændende tilbud til frivillige kræfter (og straffer dem, hvis de også er på dagpenge eller efterløn).
Samtidig hører vi om fyrstelige gager og aktieoptioner til topchefer og bestyrelsesmedlemmer, til politikere og borgmestre. Men bare rolig siger samfundets top og elite. Uligheden vokser ikke i lille Dannevang. Er det troværdigt eller misinformation, det man hører og læser?
Mismodig skubber jeg alle de forvirrende nyheder væk og koncentrerer mig om bogen ”Ståsteder” af professor Svend Brinkmann. Her finder jeg et tankevækkende citat fra Immanuel Kant. ”Alt har enten en pris eller en værdighed.” Skal jeg tolke det som en god undskyldning for at sætte den jævne og arbejdsomme lønmodtager ned i løn, mens man selv egoistisk suger til sig? Han har jo en vellønnet og meningsfuld professorstilling.
I bogen beskrives værdigheden ved et ældre ægtepar, der oplever Titanics forlis. I stedet for at gå i panik lægger de sig i kærlig omfavnelse på sengen i deres kahyt og afventer skæbnen i hinanden varme. I slutningen af bogen fortælles sagnet om brødrene Keobis og Biton, der falder i søvn efter at have trukket deres præstemoder på en oksekærre frem til Heras tempel. I stolthed og taknemmelighed beder moderen gudinden Hera belønne sine sønner for deres indsats, og det får mildest talt et overraskende resultat.
Jeg sender en taknemmelig tanke til de mange ulønnede frivillige, der holder foreningsdanmark på sporet af ren og skær begejstring og interesse for fællesskabet. De fleste kommer ikke i nærheden af de få priser, der sædvanligvis uddeles ved et årsskifte.
At sætte pris på et stykke arbejde indeholder mange faktorer. Udbud og efterspørgsel. Selvtillid og gode talegaver. Lobbyisme og netværksarbejde. Der er et utal af årsager til at nogen stiger og andre sættes ned i løn. Hvordan sætter vi pris på hinandens indsats og nærvær med værdighed? Skal det være målbart for at det betyder noget?
Det er helt sikkert de færreste, der vil være tilfredse med at gå ned i løn, hvad enten man er politiker, direktør, journalist eller plejefamilie. Men nogen har en bedre psyke til at skære ned med den ene hånd og modtage med den anden. Sådan er den virkelige verden.
Du kan også indsende et læserbrev under INDSEND NYHED i topmenu.
Kommentarer