Sådan ser den danske families gennemsnitlige varmeforbrug ud i dag

Der er for nyligt lavet statistikker på tværs af landet for at kaste mere lys over, hvordan den danske families varmeforbrug fordeler sig, og i denne artikel kan du blive klogere på, hvad der er det gennemsnitlige forbrug i øjeblikket.
Folk, der eksempelvis bor i etplanshuse bruger i gennemsnit 129 kWh pr. kvadratmeter årligt, mens en lejlighed kan have et årligt varmeforbrug mellem 60 og 100 kWh pr. kvadratmeter. Dette afhænger for eksempel af lejlighedens placering i bygningen. Er dit varmeforbrug skyhøjt i forhold til disse tal, så kan du overveje, hvilke ting du kan gøre, for at få et normalt varmeforbrug, så du kan bruge dine penge på andre ting i hverdagen.
Boligen har betydning for forbruget
Hvor meget energi, der bliver brugt i gennemsnit bruger på at varme et hjem op afhænger meget af alderen og størrelsen på boligen. En gammel bolig uden efterisolering kræver mere energi at varme op end en nyere, og mere velisoleret bolig. Hvis du derfor bor i en ældre bolig, som har en længere historie bag sig, så kan du med fordel se på muligheder for at isolere vægge og lofte bedre, samt udskifte vinduer og døre, der holder bedre på varmen. På denne måde kan du komme tættere på gennemsnittet for et godt varmeforbrug for en dansk familie, og du kan være sikker på, at du får en billigere varmeregning.
Danskere bør tjekke varmevanerne
Mange af os danskere har den vane at skrue termostaten op i rummet og lade den stå således, indtil vi synes, at der er blevet for varmt i rummet. Men det er faktisk ikke godt for varmeregningen. Når man ser på statistikkerne, så gør vi det ofte kun i enkelte rum, og kun på en enkelt radiator eller to. Denne vane medfører en skæv varmefordeling og et unødvendigt højt varmeforbrug, da der bliver brugt mere energi end nødvendigt på at varme rummet op. Lufter du jævnligt ud – hvilket er essentiel for et sundt indeklima – bør du også huske at lukke for varmen, når vinduet står åbent. Dette vil bringe dig tættere på det gennemsnitlige varmeforbrug for et dansk hjem.
Selvregulerende termostater kan hjælpe
Hvis du ved, at du ikke kommer til at huske at justere på alle termostater hele tiden, kan du med fordel få opsat selvregulerende termostater, som konstant tilpasser temperaturen. Dette benytte flere og flere danskere i deres hjem, og sådan en mekanisme kan også bruges til at skrue ned for varmen midt på dagen og om aftenen, hvor du alligevel ikke har brug for, at rummene er varmet op, hvilket sparer en del på varmeregningen, hvilket sænker statistikken for penge brugt på opvarmning i hjemmet.
Kommentarer