Rundtur på Randers’ ældste kirkegård
Tirsdag og torsdag i denne uge viser arkivar Tina Knudsen Jensen rundt på Øster Kirkegård, der blev indviet i 1811 under navnet ”Dødsminde”.
En kirkegård er måske ikke det mest oplagte sted at tilbringe nogle timer i den festlige Randers Uge. Ikke desto mindre strømmer gæsterne til Østre Kirkegård i Randers for at høre tankevækkende historier om den gamle kirkegård. Museum Østjylland inviterer også i år på to historiske rundvisninger på den gamle kirkegård. Det sker tirsdag og torsdag i Randersugen.
Arkivar Tina Knudsen Jensen fortæller på rundvisningerne, som plejer at lokke mange til.
– Det er dejligt med den store interesse for kulturhistorie set gennem kirkegårdens bevaring. Rundvisningen appellerer til en bred gruppe af deltagere. Her deltager alle: Fra pensionister til unge mennesker med barnevogne, måske kun med det til fælles, at de interesserer sig for historie, fortæller Tina Knudsen Jensen.
Langt udenfor byen
Mange generationer har haft deres gang og fået deres endelige hvilested på Østre Kirkegård, siden den blev indviet i 1811. I dag er den både Randers’ ældste fungerende kirkegård og en grøn, rekreativ oase for byens borgere. Da Østre Kirkegård blev indviet, lå der allerede en begravelsesplads i området. Det jødiske samfundhavde nemlig allerede i 1806 anlagt begravelsesplads for den store jødiske menighed på arealet ved siden af.
Få år efter blev den nye kirkegård med navnet, Dødsminde så indviet som byens nye
assistenskirkegård, det vil sige en kirkegård, som ikke ligger i umiddelbar nærhed af en kirke. Dengang lå kirkegården langt uden for datidens bebyggede by. 100 år senere, i 1919, fik kirke-
gården med de mange spændende historier sit nuværende navn, som randrusianerne kender den under: Østre Kirkegård.
Der er tilmelding til arrangementet.
Kommentarer