Repair Café i Randers redder 100 kilo ting og sager
På et halvt år har Repair Caféen på Hovedbiblioteket i Randers modtaget 100 kilo forskellige genstande, som dermed slap for at ende sine dage i affaldscontaineren. To tredjedele af alt det, der blev indleveret, er nu så godt som nyt, takket være en flok kompetente og hjælpsomme frivillige.
Kreativitet og samarbejde er i centrum, når de frivillige fikser tøj, teknik og andet i en god sags tjeneste hos Repair Caféen i Randers. Gruppen af frivillige står sammen om at fremme genbrug og forlænge levetiden af de mange produkter, vi forbruger i hverdagen.
– I det lange løb er det de små ting, der kan gøre den store forskel – som at få stoppet en sok eller repareret en fjernbetjening. Produktion af nye ting er nemlig en af de helt store CO2-syndere, og derfor skal vi hjælpe hinanden med at redde gængse genstande fra afbrænding, siger Lena Koldsø, formidler på Randers Bibliotek, og tilføjer:
– Vores frivillige vejer alt, hvad der kommer ind, og det første halvår har de fikset hele 100 kilo. Cirka to tredjedele af de i alt 106 genstande blev fikset på stedet, mens resten ikke har stået til at redde her hos os. Men vi gør, hvad vi kan for at fikse det hele og holde liv i en ellers døende reparationstradition. De frivillige lærer fra sig, mens de reparerer, så sådanne brugbare færdigheder kan føres videre. Og samtidig skaber samarbejdet et meget givende fællesskab, hvor vi står sammen om et godt formål.
Repair Caféen blev indviet 25. januar, og efter stor succes fortsætter holdet af kompetente frivillige den bæredygtige mission fra onsdag d. 6. september 2023. Alle, som ligger inde med en iturevet ledning eller en lampe, der er holdet op med at lyse, kan komme forbi. Repair Caféen er åben den første og sidste onsdag i måneden klokken 14 til 16:30 frem til 29. november, hvor der holdes juleferie.
Fællesskab fundet i ledningen af en støvsuger
Bibliotekschef Lone Føgh Westphall sparede både en tur til genbrugspladsen, penge og miljøet for en portion CO2 ved at lade de frivillige i Repair Caféen se på sin støvsuger.
– Mens vi splittede støvsugeren ad, opstod der et fællesskab, fordi vi lærte tingene sammen og mærkede glæden ved at reparere og se arbejdet give pote. Med armene i vejret, udbrød vi til sidst: “Yes mand! Vi gjorde det.” Det viste sig at være ledningen, den var gal med. Så jeg gik derfra med en støvsuger i topform og ny viden til næste gang, der er tekniske problemer. Og ikke mindst et kæmpe smil, fordi oplevelsen var så god, fortæller Lone Føgh Westphall.
På den måde har Lone sparet miljøet for hele seks kilo affald.
Hvis du kunne tænke dig at blive frivillig i Repair Caféen, kan du kontakte Lena Koldsø på mail lk@randersbib.dk eller henvende dig på biblioteket Stemannsgade 2, 8900 Randers.
Kommentarer