Samfund

Region Midtjylland afhjælper stor mangel på ambulancefolk efter kritik fra Reddernes Fagforening

Region Midtjylland indsætter sygetransportbiler for at afhjælpe den store mangel på mandskab, regionen oplever i ambulancetjenesten. Det er godt, men ikke godt nok på sigt, siger Reddernes Fagforening.

Region Midtjylland reagerer nu på kritik i Ekstrabladet fra Reddernes Fagforening af den store mangel på ambulancemandskab, som hele landet oplever især i sommerferien. Fagforeningen roser regionen, men giver FOA og 3F medansvar for mandskabsmanglen.

Efter kritik fra Reddernes Fagforening i Ekstrabladet i weekenden afhjælper Region Midtjylland nu den store mangel på ambulancereddere i regionen i sommerferien – en mangel, der kan komme til at ramme borgere i sidste ende.

Efter forslag fra Reddernes Fagforening har regionen netop indsat seks ekstra sygetransportbiler i hverdagene og fire i weekenderne. De skal køre med de patienter, som ikke er akut syge. Det vil aflaste de ambulancer, som kører med akutte patienter, så manglen på ambulancemandskab får færre konsekvenser for borgerne.

Det glæder formanden i Reddernes Fagforening, der dog kalder det en nødløsning på et stort problem med mangel på mandskab i hele landet. Han så også gerne, at der blev indsat sygetransportbiler om natten.

”Vi glæder os over, at regionen har handlet på vores forslag om at indsætte flere sygetransportbiler, der kan køre med de ikke akutte patienter. Vi har kritisereret og regionen har taget kritikken til sig og lyttet. Det takker vi for og glæder os over. Men vi så gerne, at sygetransportbilerne også bliver indsat om natten,” siger Kim Volder Hammershøj, formand for Reddernes Fagforening.

Bedre arbejdsforhold

Region Midtjylland indsætter sygetransportbiler for at afhjælpe den store mangel på mandskab, regionen oplever i ambulancetjenesten. Det er godt, men ikke godt nok på sigt, siger Reddernes Fagforening. Foto: Adobe Stock.

Han understreger derudover, at det så absolut er en nødløsning. Der er hårdt brug for meget bedre arbejdsforhold for ambulancereddere, hvis regionerne i hele landet skal afhjælpe den store mangel på ambulancereddere, der eksisterer på landsplan.

”Alt for længe har vores arbejdsforhold været så ringe, at folk forlader branchen. Det skaber en ond cirkel, som vil ramme borgerne i sidste ende,” siger han.

FOA og 3F har svigtet

Han påpeger, at FOA og 3F, som har forhandlet overenskomsterne på området i mange år, har et stort medansvar for den mangel på reddere, som regionerne nu oplever.

”De har ikke formået at forbedre vores arbejdsvilkår via overenskomsterne, og nu forlader folk branchen. FOA og 3F har svigtet deres medlemmer og har et stort medansvar for, at vagtplanerne på landsplan ikke hænger sammen længere,” siger Kim Volder Hammershøj.

FOA’s løsning utilstrækkelig

Efter at Reddernes Fagforening har taget det store problem med redder-mangel på landsplan op, har FOA foreslået større optag på uddannelserne. Det forslag er utilstrækkeligt til at løse problemer med mangel på mandskab, mener Kim Hammershøj. Det er bedre arbejdsforhold, der skal til.

”Ellers vil de, som uddanner sig til ambulancereddere hurtigt blive skuffede, når de kommer ud på den anden side og skal til at arbejde i branchen,” siger han.

Forhandlingsret til en fagforening kun for reddere

Han påpeger, at FOA og 3F ikke kan løse de dårlige arbejdsforhold, fordi de er for store. De er afhængige af alt for mange andre faggrupper, der arbejder på en helt anden måde, end ambulancereddere gør.

”Kun hvis vi overtager overenskomstforhandlingerne, kan vi begynde at se forbedringer af de arbejdsvilkår, som vi reddere oplever. Vi er en fagforening for reddere af reddere, og vi arbejder alle sammen selv som ambulancereddere. Vi kender problemerne, og vi ved, hvad der skal til for at løse dem. Og så er der kort fra medlem til formand i Reddernes Fagforening,” siger Kim Volder Hammershøj.

Kommentarer