Samfund

Randers-projekt får del af kulturstøtte fra Region Midtjylland

I et samarbejde med Psykiatrisk Hospital Randers laver Lydenskab kunstnerisk samskabelse med indlagte patienter. Små poetiske musikalske værker bliver til i dialog med deltagerne. Foto: Lydenskab.

Mistrivsel, ungefællesskaber, bæredygtig udvikling og vilde problemer. Det er nogle af de store temaer som 14 kulturprojekter vil bidrage til at løse. Til formålet har regionsrådet besluttet at støtte projekterne med i alt seks mio. kroner.

En del af støtten går til projektet Musikalske Alliancer i Randers

Musikalske Alliancer er et nytænkende samarbejde mellem kunstnere, behandlere og patienter i Regionspsykiatrien i Randers. Projektets ambition er at udvikle et behandlingstilbud til psykiatrien baseret på kunstnerisk samskabelse. Musikalske Alliancer handler om at styrke patienternes livsmestring ved at skabe et tillidsfuldt og kunstnerisk skabende fællesskab. Her bruges musik og poesi som et relationelt mødested for identitetsarbejde gennem udveksling af følelser, erfaringer og nye narrativer. Det kunstneriske resultat vil være musikalske værker, udviklet til, af og om patienterne, der opføres ved en række koncerter og indspilles.

Behandlere fra psykiatrien indgår som deltagere i selve samskabelsen, hvor de fokuserer på at udforske kapaciteterne i patienternes liv og integrere den musikalske samskabelse som en del af behandlingen. Der er koblet et solidt forskningsdesign på projektet med stærke partnere på tværs af regionen og med et skærpet fokus på patienter diagnosticeret med skizofreni. Forskningen omfatter kvalitative og kvantitative metoder samt kontrolgrupper og følgeforskning for at evaluere projektets indflydelse på deltagerne. Et brugerpanel af tidligere deltagere bidrager løbende til at kvalificere projektet.

Samlet projektsum: 4.021.500 kroner. Region Midtjylland støtter med 1.200.000 kroner.

– De i alt 14 projekter er med til at udvikle kulturbranchen på tværs af regionen med de store samfundsudfordringer for øje. Det er helt oplagt at inddrage kunstnere og kulturinstitutioner i samarbejdet om at finde løsninger, fordi kunst og kultur kan inspirere, få vores følelser i spil og påvirke vores handlinger, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Sundhedsreform lukker de regionale kulturindsatser

Det er muligvis sidste gang, at Region Midtjyllands kulturpulje kan hjælpe midtjyske kulturaktører med udviklingsprojekter på tværs af kommunegrænser.

Aftalen om en ny sundhedsreform indeholder nemlig en lukning af regionernes kulturindsatser. Det betyder, at de midler, som regionerne i dag bruger på tilskud til kulturelle aktiviteter, overføres til kommunerne via bloktilskuddet.

– Jeg vil kraftigt opfordre kommunerne til at sikre, at midlerne fortsat bruges på kulturområdet, og at man også i fremtiden vil prioritere indsatser for tværkommunalt samarbejde og udvikling i kulturlivet, så det når ud i hele regionen. Den regionale kulturindsats har været med til at skabe et helt særligt miljø for innovation og stærke partnerskaber i det midtjyske kulturliv – blandt andet Europæisk Kulturregion og Midtjysk Kulturakademi. Det er mit håb, at det kan leve videre ude hos kulturaktørerne og i kommunerne, siger Bent B. Graversen (V), formand for Udvalget for Regional Udvikling.

Kultur som sundhedsfremme

De seneste mange år har Region Midtjylland arbejdet ambitiøst med at udvikle projekter med fokus på kultur som noget, der kan fremme vores sundhed.

Med den nye sundhedsreform er det lige nu uvist, hvordan denne indsats kan fortsætte i fremtiden. For Anders Kühnau er der dog ingen tvivl om, at man også fremover vil sikre, at der kan arbejdes med kultur i sundhedssystemet.

– Vi ved, at kulturtilbud kan gøre en mærkbar forskel for vores sundhed og trivsel, og vi har efterhånden rigtig mange gode erfaringer og resultater at stå på. Det er derfor helt indlysende, at kultur skal fylde mere i udviklingen af fremtidens sundhedssystem. Jeg forventer, at vi selvfølgelig skal fortsætte arbejdet på det felt i fremtiden, siger regionsrådsformanden.

Kommentarer