Randers-landskaber bygger bro mellem natur og kunst
Landskaber fra Randers vil over de næste tre år bygge bro mellem natur, kunst og kultur. Det sker i forbindelse med det landsdækkende kulturprojekt ‘METROPOLIS LANDSKAB – en kunstnerisk danmarksrejse’. I første omgang kan borgerne glæde sig til august måned, hvor en række landskabsvandringer bliver en del af programmet ved Randers Festuge.
Den særegne og forskelligartede natur i Randers Kommune og selve Randers by bliver en scene for performance og kunst i perioden den 10.-19. august 2021. Her vil Walking Landscapes nemlig vandrer gennem Randers Kommune. Walking Landscapes er titlen på første del af projektet METROPOLIS LANDSKAB. Der bliver blandt andet vandringer ved Gudenåen, ved Randers Fjord og i Randers’ karakteristiske middelaldermidtby.
10 kunstnere deltager i projektet. De vil hver lave deres eget bud på en vandring. Det bliver til 10 vandringer på 10 dage, der hver i sin helhed har en varighed på 12 timer. De deltagende kunstnere er netop nu ved at planlægge vandringerne. Der vil blandt andet være vandringer, som viser den kunstneriske proces, vandringer som rejser en debat, og vandringer der sætter fokus på naturen. Og undervejs bliver det muligt at følge med i vandringerne og dermed de fortolkninger, som hver kunstner byder på.
“Jeg glæder mig til, at vi i Randers kan opleve 10 kunstnere i Walking Landscapes – 10 kunstnere som på hver deres måde fortolker vores mangfoldige natur, vores historie og vores udvikling. I Randers har vi tradition for at skabe nyt. Samtidig vægter vi kulturoplevelser og kunstens evne til at skabe nye måder at anskue på. Derfor er det også en stor glæde, at Walking Landscapes også bliver en del af oplevelserne i Randers Festuge,” siger borgmester Torben Hansen.
Walking Landscapes omfatter i alt 140 vandringer i 12 kommuner – herunder Randers, Silkeborg og Aarhus. Lokalt er projektet støttet af Sundheds-, idræts- og kulturudvalget i Randers Kommune, og det bliver skabt i samarbejde mellem Randers Kommune og institutionerne Randers Naturcenter, Randers Kunstmuseum, Randers Bibliotek, Lokalhistorisk arkiv og Randers Teater.
Sådan kan du komme med
Vandringerne kan følges online, når der en gang i timen vil blive live-streamet fra hver vandring. Derudover vil der også være mulighed for en anderledes oplevelse i byrummet og naturen, når flere af kunstnerne søger deltagere til deres vandringer. Flere af vandringerne vil desuden sætte et midlertidigt spor, som det efterfølgende vil være muligt at opleve på det pågældende sted.
Mens det første år af projektet har fokus på vandringer får de kommende år et andet fokus med titlerne Talking Landscapes og Performing Landscapes. Projektet skal i den sammenhæng ses som en trilogi, hvor hver etape bygger videre på de foregående. Alt kan opleves live eller live-streamet fra hele landet og inspirere til at opdage nye steder. Ideen kommer fra Københavns Internationale Teater og deres kunstbaserede storbylaboratorium Metropolis.
“Kunsten er et eksperimentarium, hvor kreativitet udvikler nye tankegange og nye løsninger. Derfor har vi inviteret kommuner og kunst- og naturinstitutioner til at samarbejde om et kunstprojekt, der udvikler nye måder at relatere sig til og arbejde med natur og landskaber. Kunsten har altid forholdt sig til natur og landskaber, men Metropolis Landskab undersøger, hvordan samtidskunstnere forholder sig til landskabet i en kontekst af klimaforandringer, nedbrydelse af naturen og en ændret bevidsthed om vores egen rolle,” siger leder af Metropolis – Københavns Internationale Teater, Trevor Davies.
Nordea-fonden har på landsplan støttet projektet med 4,1 millioner kroner.
Walking Landscapes 10.-19. august 2021 i Randers Kommune
Begivenheden kobler natur, kulturhistorie og kunst med 10 vandringer i Randers Kommune, hvor kunstnere på vandring kan komme tættere på nordens Amazonas og det unikke floddelta, som løber gennem en af landets største byer. Her møder Gudenåens ferskvand det salte havvand fra Kattegat i Naturpark Randers Fjord. Byens centrum med skæve bindingsværkshuse og store købmandsgårde fra middelalderen vil være blandt de byrum, som de 10 kunstnere dykker ned i for på forskellige måder at fortolke og bygge bro mellem natur, kunst og kultur – det sker både gennem virtuel livestreaming og ved de fysiske spor som en del af kunstnerne planlægger at afsætte.
Læs mere her.
Kommentarer