Samfund

Randers Kommune tester ny type skraldespand med komprimator

Nye skraldespande på Østervold kan endnu mere skrald. Foto: Randers Kommune

En ny type skraldespand, der ligner de almindelige, men har en komprimator, der gør at der kan være fire gange så meget affald, testes nu på Østervold. Randers Kommune arbejder løbende på at placere skraldespande smartere og nedbringe udgifter til driften.

På Slotspladsen er én stor skraldespand byttet ud med tre små, og på Østervold er sat en helt ny type skraldespand op. Den nye type har en indbygget komprimator, som gør, at der kan være fire gange så meget affald.

– Skraldespande og deres placering er et emne, der berører mange borgere i Randers Kommune, og samtidig er de en omkostningstung driftsopgave. Derfor er det en prioritet for os at finde ud af, hvordan vi placerer og håndterer dem mest fornuftigt, siger Magnus Vilstrup, der er sektionsleder i Veje og Trafik.

I 2022 satte Randers Kommune gang i en proces for at optimere placering og udgifter forbundet med kommunens offentlige skraldespande. Mange skraldespande har fået ny placering, og der er indkøbt en ny type skraldespand med sensor og større volumen. Randers Kommune er nu i gang med både at opsætte den nye type skraldespand og teste forskellige løsninger til fremtidens behov.

Skraldespand med komprimator på Østervold

Skraldespanden med komprimator på Østervold ligner den nye type affaldsspand, som Randers Kommune er i gang med at sætte op i hele kommunen, og som allerede findes i parker og midtbyen.

Typen er en URB-X komprimeringsspand med askebæger og pantholder. På toppen er der monteret et rundt solpanel, som driver komprimatoren, og så er den udstyret med sensor, der melder ind i driftens tømmesystem, når spanden skal tømmes.

Læs mere om sensor i intelligente skraldespande i denne artikel.

Tre små skraldespande i stedet for en stor på Slotspladsen

Efterspørgslen på at benytte Slotspladsen til arrangementer er stigende, derfor tester kommunen, om placering af tre skraldespande med samme volumen som den ene gamle skraldespand er en god og fornuftig løsning.

– Vi gør os umage med at placere skraldespandene i byrummet de steder, hvor der er allermest brug for dem. Men vi må også erkende, at driftsomkostningerne forbundet med en skraldespand er høje. Det ville være ufornuftigt at placere mange og flere skraldespande uden viden og datagrundlag. I stedet skal vi placere den rigtige type der, hvor behovet er størst, også selvom det betyder, at vi indimellem skal gå lidt længere med skraldet i lommerne, siger Magnus Vilstrup.

 

Kommentarer