Livsstil og forbrug

Randers Kommune støtter nyt symbol til mennesker med demens

Demens er svært at se. Derfor har Danmark fået et nyt symbol, der skal gøre det tryggere for mennesker med demens at færdes i det offentlige rum. I Randers Kommune tilbyder demenskoordinatorerne at vejlede aktører i erhvervs-, fritids- og foreningslivet i konkrete situationer, når de møder et menneske, der bærer symbolet eller udviser tegn på demens.

Danskerne skal lære et nyt symbol at kende. Et symbol, der skal gøre Danmark mere demensvenligt. Symbolet bliver lanceret i forbindelse med Demensugen 2021 i uge 19 og kan fås på blandt andet pins, nøgleringe og klistermærker.

“Vi sætter stor pris på det nye symbol, og vi vil gøre, hvad vi kan for at udbrede kendskabet til det i Randers Kommune. Jo flere, der kender og anvender symbolet, jo mere trygt bliver det for mennesker med demens og deres pårørende at færdes i lokalsamfundet,” siger Jette Baagøe, demenskonsulent i Randers Kommune.

Hvis man gerne vil gøre en indsats for at blive en demensvenlig virksomhed, kan man tage kontakt til demenskoordinatorerne i Randers Kommune. Man kan kontakte Jette Baagøe på tlf. 2937 2125 eller læse mere på siden randers.dk/demens. Her kan man også læse mere om, hvordan man som privatperson kan skaffe et kit med det nye demenssymbol.

Silas Holst: Symbolet ville have været guld værd

Demenssymbolet er udviklet af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, og er en håndsrækning, der viser, man har demens. Symbolet skal give omverdenen bedre mulighed for at hjælpe og udvise tålmodighed. For det er lige netop det, man på den ene eller anden måde kan have brug for, når man har demens.

“I starten af min fars demensforløb ville det her symbol have været guld værd. Jeg kan huske, at vi var nede for at handle sammen, og min far ville gerne betale – for det havde han altid gjort – så da han skulle finde penge frem, hvilket var lidt stressende, var der en, der råbte ‘SKYND DIG NU!’. Min far lagde bare varerne og gik. Her ville symbolet have hjulpet,” fortæller danser og skuespiller Silas Holst, der har en far med demens.

Hvis symbolet skal have den ønskede effekt, så bliver kendskab til symbolet og til demens generelt afgørende, mener Lone Harlev, der er sekretariatsleder i Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark.

“Tanken med symbolet er, at når man ser symbolet, så er man lidt ekstra opmærksom og tilbyder eventuelt sin hjælp. Det er ikke altid, der er brug for konkret hjælp, nogle gange blot lidt mere tålmodighed. Derfor er det alfa og omega, at mange kender symbolet,” siger Lone Harlev.

Tre simple råd, hvis du ser symbolet

Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark har tre simple råd, du kan følge, hvis du ser symbolet eller oplever, der er behov for konkret hjælp.

Tag kontakt – Smil og vær imødekommende
Tal tydeligt – Stil ét spørgsmål ad gangen
Vær tålmodig – Sæt tempoet lidt ned, og hjælp gerne på vej

Fakta om demens og det nye symbol

90.000 danskere lever med demens, og cirka to millioner danskere over 18 er i berøring med demens som pårørende, bekendt eller via arbejde.
Symbolet er udviklet af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, der består af 12 landsdækkende organisationer: Alzheimerforeningen, BL – Almene Boliger, Dansk Sygeplejeråd, Danske Fysioterapeuter, Danske Professionshøjskoler, Demenskoordinatorer i Danmark, Ergoterapeutforeningen, FOA, Faglige Seniorer, Pårørende i Danmark, Socialpædagogerne og Ældre Sagen.
Symbolet er til mennesker med demens og er dermed ikke et støttesymbol. Hvis man gerne vil vise, at man bakker op om mennesker med demens, kan man blive Demensven og få Demensven-hjertet på demensven.dk

Kommentarer