Kultur

Randers kåret som landets bedste musikkommune

Hjalmer stod bag en af de musikalske oplevelser i Randers i 2019, da han optrådte i forbindelse med Randers Festuge. Foto: Søren Pagte

En ny undersøgelse kårer Randers som landets bedste musikkommune. I undersøgelsen er det borgerne i landet, der har vurderet musikoplevelserne i deres kommuner.

Voxmeter gennemfører hvert år 55.000 interview med et repræsentativt udsnit af borgerne i Danmark. De har bl.a. svaret på hvor tilfredse der er med muligheden for at høre livemusik og kvaliteten af oplevelsen. Borgerne har vurderet deres musikoplevelser på en skala fra 0-10, hvor 10 er bedst og 0 er dårligst. Dernæst er der beregnet et indeks. I den netop offentliggjorte undersøgelse for året 2019 får Randers Kommune førstepladsen.

Borgmester i Randers Kommune, Torben Hansen, er ikke i tvivl om, at førstepladsen som landets bedste musikkommune skyldes, at Randers har et bredt udbud af musikoplevelser.

– Personligt er jeg rigtig glad for, at der i Randers kommune er så mange stærke traditioner for musik. Her er både store professionelle institutioner og mange små. Her kan vi glæde os over både nystartede bands, upcoming musikere og store professionelle musikoplevelser. Her er mange scener og muligheder – siger Torben Hansen, der glæder sig over kåringen.

Også formand for Sundhed, Idræts- og Kulturudvalget, Louise Høeg, er glad for kåringen.
– Det er en stor ære og meget glædeligt at en målrettet indsats på kulturområdet bliver taget så godt imod af vores borgere. Randers har mange stærke kulturinstitutioner, der bliver brugt flittigt. Kulturinstitutionerne er også gode til at samarbejde, både med hinanden og med andre aktører som Randers Festuge og den årlige Spil Dansk Uge – siger Louise Høeg.

Bredde og dybde
– Jeg er ikke i tvivl om, at vores nyere regionale spillested, Turbinen, har haft en stor indvirkning på mulighederne for gode musikoplevelser, fordi Turbinen bidrager med stor bredde og dybde. Her kan man opleve upcoming bands og lidt mere etablerede navne i intime rammer. Samtidig skaber Turbinen sammen med frivillige organisationer et fantastisk musikmiljø. Og er man til de store navne og sublim lyd, kan vi opleve det på Musikhuset Værket. Samtidig er det også her, man kan opleve landets eneste permanente, professionelle kammerorkester – siger Torben Hansen.

En række frivillige foreninger og borgergrupper har et stort hjerte for netop musik. Og det er medvirkende til, at der også er mange musikoplevelser i kommunens mindre byer. Det gælder for eksempel spillestedet Station K i Langå, hvor man også finder den årlige Vestpark Festival med både lokale og større danske navne på plakaten.

– Det frivillige engagement bidrager stærkt til musikken. Og vi vil fortsat arbejde med at understøtte både professionelle aktører og de frivillige ildsjæle – siger Louise Høeg.

I 2019 gav Sundheds-, idræts- og kulturudvalget blandt andet støtte til at gennemføre den årlige Spil Dansk Uge, der i Randers blev til en festival over næsten to uger med mere end 70 arrangementer – det største antal Spil Dansk-arrangementer i en kommune i 2019.

Og netop engagement er også årsagen til, at Randers er blevet landets Blues-hovedstad. For fjerde år i træk bliver Randers City Blues Festival afviklet 25.-29. juni 2020. Her kan man både opleve unge talenter og internationale prisvindende bluesnavne

Kommentarer