Samfund

Randers indsamlede 353.773 kroner til Landsindsamlingen for Kræftens bekæmpelse

Foto: Mette Schell Andersen med sine børn.

Søndag den 11. april begyndte i regn, sne og slud – alligevel gik indsamlerne ud!

Søndag morgen vågnede vi over det meste af landet op til 0-3 graders ”varme” og under indsamlingen faldt der store mængder nedbør. Et vejr, der godt nok kunne holde mange givere hjemme, men som var en kold fornøjelse for indsamlerne.

Coronaen har i hele forberedelsesfasen hængt som en sort sky over landsindsamlingen og spredt usikkerhed omkring det forsvarlige i overhovedet at gennemføre indsamlingen – ville indsamlerne melde sig, ville danskerne åbne dørene, hvordan skulle man udlevere og modtage indsamlingsbøtter efter sundhedsstyrelsens anbefalinger osv.?

Til trods for alle udfordringerne gik 125 indsamlere ud og stemte dørklokker for at samle penge ind til Landsindsamlingen for Kræftens bekæmpelse. Én af dem var søde Ellie Nordahl på 6 år, der sammen med sin far Kasper Nordahl Wøbbe havde opfundet sin egen sikre indsamlingsstang. De samlede ind, fordi det er et vigtigt signal at sende, selvom der er corona. 

Arbejdsgruppen for Randers Kommune er glade og stolte over det flotte resultat på 353.773 kr. Næstformand Jonna Nymann Pedersen, der har sammensat gruppen, udtaler: 

”Dette års indsamling har været præget af store udfordringer i form af dårligt vejr samt usikkerheden over at afvikle en forsvarlig indsamling. Det er gået rigtig godt, og indsatsen i Randers har været over al forventning. Banken, Nordea i Kirkegade, sprang eksempelvis til, da vi havde brug for et indleveringssted til indsamlingsbøtterne. Vi blev mødt med stor service og velvillighed. ”

Kræftens bekæmpelse mangler lokale frivillige

Frivillige er det, der driver Kræftens bekæmpelse. Jonna blev selv frivillig, da hun mistede sin mand til kræft og har siden været aktiv i det lokale foreningsarbejde. Det er Jonnas fortjeneste, at Mette Schell Andersen, Nicolai Carlson Estrup og Anja Nalholm Nielsen blev involveret i arbejdet med Landsindsamlingen. Kræften binder dem sammen.

Nicolai Estrup, med hustru Charlotte, sønnen Viktor og i barnevogn Christian. Foto: Egon Thomsen.

Mette Schell Andersen, distriktslederen i Spentrup, har haft kræft tæt inde på livet. Først mistede hun begge sine forældre til kræft, og siden blev hun selv diagnosticeret med livmoderkræft. Heldigvis er Mette én af succeshistorierne, da hun efter endt behandling blev erklæret rask. Sygdommen fik Mette til at tage sit liv op til revision, og hun gik fra at være salgsassistent til at blive kostvejleder, personlig træner og massør. Posten som distriktsleder i Spentrup er sprit ny, og Mette har arbejdet intenst på at skabe indsamlingsruter i Spentrup samt at hverve nye indsamlere. Det er lykkedes over alt forventning. Otte ivrige indsamlere trodsede elementernes rasen og samlede næsten 20.000 kr. ind. ”Jeg vil gerne give noget tilbage i form af frivilligt arbejde for Kræftens bekæmpelse,” siger Mette, der næste år også har planer om at skaffe indsamlere til Jennum, Hvidsten, Gassum og Dyrby.

Nicolai Carlson Estrup, der er distriktsleder i Purhus, var kun 10 år, da han mistede sin morfar til leverkræft. Siden fulgte hans farmor og mormor. Bedsteforældrene er hans motivation for at være aktiv i Kræftens bekæmpelse. I Purhus havde Nicolai samlet ti indsamlere, der var en god blanding af familie og venner. På trods af vejret var der højt humør og overskud på ruterne. Nicolai udtaler: ”Vi blev utrolig godt modtaget alle steder. Ud af de 106 husstande som vi besøgte, var der kun et par stykker, som takkede nej til at give et bidrag. Men alle var høflige og venlige, og der var en stor velvillighed til at yde bidrag. Det er jo en vigtig og god sag, som langt de fleste kan forholde sig til, og som har haft inde på livet. Enten som pårørende, kollega, ven eller én selv.” 

Kampagne-og distriktsleder for Randers, Anja Nalholm Nielsen, mistede selv sin far Jens Jørn Nielsen i 2020 til leukæmi. Igennem hele forløbet oplevede Anja sin far som værende stærk og positiv i forhold til at overvinde sygdommen. Hans holdning til livet var: ”Vi vælger ikke, hvad der sker for os, men vi kan vælge, hvordan vi reagerer på det.” Anja forsøger at føre sin fars positive livsfilosofi videre via det frivillige arbejde og opfordrer andre til at melde sig. ”Som pårørende kan man bruge sin sorg på en konstruktiv og positiv måde. Sorgen forsvinder ikke, men den lindres i fællesskabet med andre,” siger Anja.

Den lokale forening i Kræftens bekæmpelse kan altid bruge nye frivillige, og man kan hjælpe til ved mange arrangementer, på mange måder og på mange niveauer; lige fra at koordinere indsamlere og ruter, til at riste pølser og brød til Stafet for livet. Enhver hjælp er en gave. 

Har du lyst til at blive frivillig, kan du kontakte Jonna Nymann Pedersen på tlf. 24599417 eller mail: konditor@mail.dk

Kommentarer