Samfund

Randers går 20 pladser frem i erhvervsvenlighed

Randers Kommune er gået 20 pladser frem i erhvervsvenlighed, fremgår det af en netop offentliggjort undersøgelse fra Dansk Byggeri. Foto: Simon Ladefoged, Dansk Byggeri

Dansk Byggeri har netop offentliggjort sin årlige undersøgelse af kommuners erhvervsvenlighed, og her springer Randers fra en samlet plads som nr. 63 til en samlet 43. plads.

På højtprioriterede områder som dialogmøder med virksomheder, kontrol af kædeansvar og partnerskaber på uddannelsesområdet får Randers nu førstepladsen. Dog falder Randers Kommune fra en 24. plads til nr. 33, når det gælder langtidsledighed.

– Indsatsen for at styrke dialogen til virksomheder og indgå partnerskabsaftaler omkring uddannelse har virket. Det er jeg rigtig glad for. Vi er nu absolut stærke på disse områder, ligesom vi også går frem på parametre som dækningsafgift, kontrol af kædeansvar, gebyrer på erhvervsaffald og udbudspolitik. Og ikke mindst hæfter jeg mig ved, at vi er gået 17 pladser frem på udviklingen i antallet af virksomheder. Vi skal imidlertid ikke hvile på laurbærrene. Vi skal også fremover have et skarpt fokus på erhvervsvenlighed, siger borgmester Claus Omann Jensen i en pressemeddelelse.

Claus Omann Jensen
Borgmester Claus Omann Jensen er meget tilfreds med de flotte tal i undersøgelse fra Dansk Byggeri. Foto: Randers Kommune

Her går Randers Kommune frem

Randers Kommune indtager nu førstepladsen på dialogmøder med virksomhederne (fra plads nr. 39 til nr. 1), ligesom kommunen nu også ligger nr. 1 på uddannelsesklausuler og partnerskabsaftaler (fra nr. 17 til nr. 1) og på kontrol af kædeansvar (fra nr. 75 til nr. 1).

I udvikling i dækningsafgiften går Randers Kommune fra nr. 87 til nr. 71, og fra nr. 30 til nr. 20 på konkurrenceudsættelse på entreprenør- og materielgårde. Der er også fremgang på tilgængelighed og åbningstider på genbrugsstationer (fra nr. 37 til nr. 24) samt gebyrer på erhvervsaffald (fra nr. 39 til nr. 18).

På udbudspolitik går Randers Kommune 12 pladser frem fra nr. 55 til nr. 43, og på arbejdsgarantier fra nr. 67 til nr. 55. (12 pladser frem). På Udviklingen i antallet af virksomheder går Randers Kommune fra en 68. plads til nr. 51

For mange langtidsledige

Borgmester Claus Omann Jensen hæfter sig dog samtidig ved, at Randers Kommune går tilbage på langtidsledighed fra en plads som nr. 24 til en plads som nr. 33.

– Jeg kan konstatere, at vi fortsat skal gøre os umage med, at flere langtidsledige skal ud af ledighed. Vi er inde i en positiv periode, hvor den sæsonkorrigerede ledighed falder mere i Randers end i resten af landet, og det skal vi gøre en ekstra indsats for også kommer de langtidsledige til gode, siger han og tilføjer:

– Virksomhederne og borgerne i Randers Kommune er i en rigtig positiv udvikling, og der er gang i både erhvervs- og boligbyggeri. Derfor er det vigtigt, at vi i Randers Kommune støtter de mange tiltag ved at blive endnu hurtigere til at sagsbehandle de mange byggesager.

Træerne vokser ikke ind i himlen

Lokalformanden for Dansk Byggeri, Anders Olesen fra Assentoft Murerforretning, er overordnet enig i begejstringen for resultatet, men påpeger en sag, hans medlemmer finder meget lidt erhvervsvenlig.

Anders-Olesen-lokalformand-DanskByggeri
Lokalformand i Dansk Byggeri Randers, Anders Olesen, er glad for den positive udvikling i kommunen, men han så gerne, at medlemmerne slap for dækningsafgiften. Foto: Assentoftmurerforretning.dk

– Det er godt at konstatere, at Randers Kommune går frem i undersøgelsen. Mange af de områder, hvor vi går frem, er områder, som vi i en løbende dialog med Randers Kommunes Miljø og Teknik forvaltning prøver at gøre noget ved. Så det er godt, at vi kan samarbejde om tingene, men der er selvfølgelig stadig plads til forbedringer. Det er jo ingen hemmelighed, at vi eksempelvis synes, det er er uretfærdigt, at vores medlemmer skal betale dækningsafgift (ejendomsskat, som kommunerne har mulighed for pålægge offentlige ejendomme og private forretningsejendomme, til dækning af udgifter, kommunen påføres, red.) her i kommunen, mens vores kolleger i andre kommuner ikke skal. Men det her er et stort skridt i den rigtige retning. Og vi skal jo huske, at de andre kommuner også strammer sig an, så resultatet er meget glædeligt, fastslår han.

Kommentarer