Randers By

Randers får lækre spisesteder til bier og andre pollenelskere

By-bierne flyttet ind på taget af Underværket, under kyndig vejledning af biolog Helle-Marie Taastrøm, Randers Naturcenter og skovfoged og bi-ekspert Sandor Hestbæk Markus.

Det startede med en idé om at få bier på taget i Underværket og fylde udeområdet med et væld af krydderurter og spiselige planter. Men hvorfor skulle endnu flere ikke kunne blive en del bi-projektet med navnet Bi-Underværker? I håb om virkelig at kunne gøre en forskel for biodiversiteten i midtbyen fik Annemarie Winther, leder af Underværket, samlet en gruppe af vidt forskellige mennesker, som alle kunne se god mening med idéen.

Gaia Akademis elever producerer frøbomber og grafik. Randers City inviterer bierne til at mæske sig i Rådhushaven og står bag udlevering af gratis frøbomber til alle, der vil være med. Endelig sørger Randers Kommune for at rydde 218 m2 græs i byparkerne for at gøre plads til lækre spisesteder til bier og andre pollenelskere.

Sådan bliver du en garden-guerilla

Du kan gratis hente frøbomber (en pr. person) hos Randers City i Brødregade eller i Underværkets sekretariat i Stemannsgade. Frøbomberne er i en pose, og det virker bedst, hvis du sørger for at sprede frøene godt ud over arealet. Ta’ din bedste ven, din mor, kæreste eller nabo under armen, når du skal på guerrilla gardening i byens parker, og skab lækre spisesteder til bier og andre pollenelskere. Du finder områderne i Tøjshushaven, på Skovbakken, i Gethersparken, Altananlægget og Vestparken.

Arealerne er markeret med et Bi-Underværker-skilt med en QR-kode.

Fakta Bi-Underværker

1. maj 2021 flyttede ca. 25.000 bier ind på taget i Underværket, og yderligere 25.000 venskabs-bier i kolonihaven, Vestre Enghave.

Bier flyver i en radius på ca. 2 km efter føde. Bi-spisestederne i by-parkerne har en cirka 3-årig levetid.

Frøbomber og grafisk arbejde er udarbejdet af Gaia. GAIAs medarbejdere og STU-elever er mennesker med særlige behov, for eksempel udviklingshæmning, downs syndrom eller autisme, som arbejder sammen med pædagogisk og kunstfagligt personale på GAIA Museum og GAIA Akademi.

Underværket forventer at slynge den første honning primo august 2021. Der er en deltidsmedarbejder beskæftiget med at passe bierne. Planen for Bi-Underværker i 2022 er at invitere lokale virksomheder som partnere, der får opstillet et bistade og/eller udlagt et areal til vild eng.

Bi-Underværker, der er støttet af Natur og Miljø, Randers Kommune, er et samarbejde mellem Underværket, Gaia Akademi, Randers Naturskole, Randers City, skovfoged og bi-ekspert Sandor Hestbæk Markus (frivillig) og Fritid og Kultur, Randers Kommune.

Kommentarer