Randers Bibliotek har en plan
Nærmere betegnet: En grøn plan. I 2020 bliver der nemlig iværksat en række tiltag, der er med til at gøre Randers Bibliotek endnu grønnere.
Opmærksomheden på vores fælles klima og selvsamme klimaindsatser, har vel næppe været større i nyere tid. De store nationer debattere forskellighed omkring klimaaftaler og uenigheden på hele klimaområdet er stor. For nogle kan hele klimaindsatsen måske virke håbløs. Hvad skal det nytte, når der ikke er tale om en fælles indsats? Her er det vigtigt at holde fast i, at vejen til forandring netop starter hos en selv. Og det er præcis den tankegang, der ligger bag de grønne tanker på Randers Bibliotek.
Randers Bibliotek har nemlig et stort fokus på de igangværende klimadrøftelser og -tiltag, der sker omkring os, samt hvordan man som kommunal organisation kan være med til at støtte bedst muligt op omkring FN’s verdensmål og Randers Kommunes grønne målsætning.
Helt konkret, har det resulteret i et medarbejderudvalg – en “grøn taskforce”, der har fået til opgave at udarbejde interne og eksterne initiativer, der er med til at gøre biblioteket til en endnu grønnere arbejdsplads. I den forbindelse er der udarbejdet en række “grønne bud”, som sættes i søen allerede den 2. januar 2020.
– Vi har arbejdet med udnyttelsen af de lavthængende frugter”, udtaler bibliotekschef Mette Haarup fra Randers Bibliotek. – Det skal forstås sådan, at vi har kigget på hele organisationen og fundet nogle tydelige klimasyndere, som relativt nemt kan erstattes eller udskiftes med et grønt alternativ.
Blandt initiativerne kan nævnes: Afskaffelse af engangsservice ved interne møder, ingen papirkopier til deltagere i forbindelse med møder, udfasning af privatelabel-vandflasker som erstattes af postevand på glaskarafler og – ikke mindst – afskaffelse af gratis plasticposer i udlånet.
– Vi er godt klar over, at afskaffelsen af gratis plasticposer måske kan medføre nogle umiddelbare gener for vores lånere. Derfor har vi også sørget for et rigtigt godt – og grønt – alternativ. Vi konverterer de traditionelt fremstillede plasticposer til poser fremstillet af sukkerrør. Brugerne får mulighed for at købe de nye sukkerrørsposer i vores servicepunkt på hovedbiblioteket. Ligeledes vil vi, i samarbejde med Finderiet, lave en happening den 6. januar, hvor de første brugere får muligheden for at kunne erhverve sig en syet bibliotekspose af genbrugsmaterialer – fortsætter Mette.
På Randers bibliotek vil man løbende opsøge nye, grønne tiltag. Alle medarbejdere er derfor blevet opfordret til at bidrage med grønne idéer – store som små – der kan bidrage til den grønne omstilling.
– Alle idéer er velkomne. Måske er det ikke alle initiativer, der kan gennemføres nu og her, men det betyder jo ikke nødvendigvis, at de er dårlige eller ubrugelige. Det handler mest af alt om at få en kæmpe idébank, som vi løbende kan blive inspireret af. Og vi har selvfølgelig lavet en særlig grøn postkasse til formålet – slutter Mette Haarup.
Kommentarer