Samfund

Pm: Førstegangsfødende kvinder i Randers Kommune er yngre end på landsplan

Førstegangsfødende kvinder i Randers Kommune er yngre end på landsplan

Kvinderne i Randers Kommune er i gennemsnit lidt hurtigere ude af starthullerne, når det kommer til at få børn for første gang end kvinderne på landsplan, viser tal fra Danmarks Statistik.

De nyeste tal fra Danmarks Statistik afslører, at førstegangsfødende kvinder i Randers Kommune i gennemsnit var 28,2 år i 2018, som er det senest afdækkede kalenderår.

Dermed er kvinderne i Randers Kommune i gennemsnit mere end et år yngre, når de første gang bringer nyt liv til verdenen end danske kvinder på landsplan, som i gennemsnit var 29,3 år.

Spejler ikke den nationale udvikling
På landsplan har udviklingen for førstegangsfødendes gennemsnitsalder været ganske entydig de seneste 12 år: Med undtagelse af ganske få år har denne nemlig været stigende.

Hos Babyhelp.dk, hvor kommende og nybagte forældre kan finde hjælp til alle de udfordringer, som de måtte møde som forældre, følger man opmærksomt med i alle undersøgelser relateret til babyer, opdragelse, fødsler og mindre børn.

Tendensen med at førstegangsfødende kvinder bliver ældre og ældre på landsplan, har man derfor også noteret sig her på matriklen, og hos Babyhelp har man en ganske god forestilling om, hvorfor udviklingen har været, som den har.

– Vi er ret overbeviste om, at udviklingen i høj grad spejler en tendens i samfundet. En tendens, der indebærer, at rigtig mange ønsker at opnå en række karrieremæssige mål, inden de får børn. Jeg siger ikke, at man ikke kan få succes på arbejdsmarkedet, selvom man har børn, men der kan ikke være nogen tvivl om, at det er lettere at bevare fokus uden børn, da de små guldklumper kræver rigtig mange ressourcer – fortæller Jesper Nørskov Jensen, der er medindehaver af Babyhelp.dk, inden hans partner Casper Ellam Schou supplerer:

Vi – os i Danmark – har den seneste årrække også oplevet et øget fokus på, at individet skal forløse sig selv og sine behov. For nogle individer vil behovet for at få børn naturligvis stå højt på listen over mål for livet, men for andre vil der være en række andre ting på bucket-listen, som de ønsker at krydse af, inden de bevæger sig videre til næste fase af livet. Det være sig blandt andet karrieremæssige mål, men også lange, udforskende rejser og lignende.

Tendensen på landsplan spejles dog ikke i Randers Kommune, hvor gennemsnitsalderen i 2018 var marginalt lavere end i 2006, som er det år, hvor Danmarks Statistik startede deres dataindsamling inden for dette felt. Det har været meget skiftende, hvorvidt gennemsnitsalderen er steget eller faldet i de mellemliggende år.

Yngst på Læsø
Selvom gennemsnitsalderen for førstegangsfødende i Randers Kommune i 2018 var lavere end gennemsnitsalderen på landsplan, var Randers Kommune langt fra den kommune, hvor førstegangsfødende i gennemsnit var alleryngst.

Kommunen, der løb med denne ære, var Læsø Kommune, hvor en førstegangsfødende i gennemsnit blot var 25,8 år i 2018.

 

Kommentarer