Erhverv

Plastvirksomheder går sammen for at styrke viden, bæredygtighed og arbejdspladser

Plastforum Randers består af 15 lokale virksomheder, som arbejder sammen om at styrke forretning og bæredygtighed.

Randers er centrum for nogle af landets mest moderne og innovative plastvirksomheder. Nu samarbejder byens plastvirksomheder og Randers Kommune for at styrke forretning og bæredygtighed.

– Det har selvfølgelig taget noget tid at opbygge relationen til de her plastproducenter. Størstedelen af dem kendte vi ikke særligt godt i forvejen. Men efter de første møder stod det egentlig rimeligt klart, at der var grobund for et seriøst samarbejde, fordi virksomhederne faktisk manglede et lokalt udviklingsforum for branchen, som det her – siger udviklingskonsulent i Randers Kommune Jonas Junge Andersen.

Samarbejdet hedder Plastforum Randers og har 15 plastproducenter med i netværket. Herudover sidder også den Jydske Håndværkerskole, Ingeniør- og Maskinmesterskolen i Aarhus, Dansk Affaldsminimering, MAKEEN Energy og en plastansvarlig fra Regionshospitalet mere eller mindre fast i kredsen.

– Det har været afgørende, at trække stærke ekspertiser ind til at optræde på møderne. De eksterne input skulle hæve sig over, hvad man kan læse sig til ved en hurtig google-søgning, og derfor har vi fx allieret os med partnere på relevante afdelinger på Aarhus Universitet. Det har givet virksomhederne ny viden og muligheder inden for bl.a. nye former for bioplast, adgang til samarbejde med regionshospitalet om genanvendelse af hospitalsplast og samarbejde med dygtige studerende – fortsætter Jonas Junge Andersen.

De 15 virksomheder i Plastforum Randers mødes fast 3-4 gange om året. På møderne sparres om alt fra nye forretningsmuligheder inden for cirkulær økonomi til valg af værktøjsleverandører. Senest besluttede virksomhederne sig for at igangsætte en fælles indsats for at rekruttere fremtidens medarbejdere til plastindustrien i Randers. Som et led heri, har netværket fået produceret en film til sociale medier, der viser fordelene ved at arbejde i netop plastindustrien. Filmen er finansieret af virksomhederne selv med tilskud fra Randers Kommune og Den Jydske Håndværkerskole.

En af de virksomheder, der medvirker i filmen, er Vink Plast ApS, der producerer plastprodukter til virksomheder.

– Vi synes, at vi får rigtig meget ud af at være med i plastsamarbejdet. Det er vigtigt, at vi lærer af både hinanden, men også er åbne for input fra eksperter, der måske ved mere, end vi selv gør. Og så har det jo været en stor fordel for os at være med i det her filmprojekt sammen med de andre virksomheder. Vi har alle sammen udfordringer med at få den rette faglærte og ufaglærte arbejdskraft, og uden det her samarbejde, så havde vi ikke kunnet lave sådan en fælles markedsføringsfilm over for de unge mennesker, der skal være fremtidens arbejdskraft i industrien – siger direktør i Vink Plast ApS, Morten Grue Jakobsen.

Kommentarer