Spentrup

Peter Ulvsgaard vil være aktiv i lokalsamfundet

Birgith Nørlund og Peter Ulvsgaard har åbnet døren til en ny tilværelse i præstegaarden i Spentrup.

Allerede i indkørslen til præstegården i Spentrup mærker man historiens vingesus. Man kan nærmest fornemme det er Steen Steensen Blicher som åbner døren, og tager imod.

Det er dog ikke Steen Steensen Blicher, men en yngre mand, som alene med sin udstråling straks viser en inderlig varme, åbenhed og venlighed. Omgående føler man sig velkommen.

Manden som tager imod er den nye sognepræst i Spentrup, Gassum og Asferg sogne, Peter Ulvsgaard.

Han giver en hurtig rundvisning og beklager flytterodet. Præsten griner lidt, da han fortæller, at det er mest er hustruen som ordner det praktiske i præstegården:

– Jeg tror hun har flere par gummistøvler end sko med høje hæle, og når møblerne skal males, så er det også hende, smiler han.

Da den friskmalede kaffe er kommet på bordet, begynder han at fortælle. Det er tydeligt, at han har noget på hjerte, og er begejstret for at fortælle om alt det positive.

Peter Ulvsgaard er 55 år, og trådte sine barnesko i Bangsbostrand ved Frederikshavn. Da han var helt ung var der ingen planer om, at han skulle være præst. Der var ingen præster i hans familien, men forældrene tog ham og hans søskende med i kirke, og han var vant til at bede Fader Vor, var FDF spejder. I hjemmet blev der lagt vægt på de kristne værdier. Den unge Peter havde anlæg for tal, og det fik en lærer til at mene, at han skulle være revisor, som hans far og bror.

Da Peter Ulvsgaard gik på gymnasiet i Frederikshavn, var han overbevist om, at han enten skulle læse matematik eller søge ind på konservatoriet for at forfølge drømmen om et liv med musik. Musikken var begyndt med triangel i det lokale FDF Brass Band. Senere blev det trompet samme sted og efterfølgende også i Sæby Garden, hvor også en tenorsaxofon kom til i et lokalt bigband. Han har en meget alsidig musiksmag, og går gerne til koncerter med alt fra klassisk til jazz, rock og punk.

På et tidspunkt fandt han ud af, at filosofi og religion var spændende fag og begyndte derfor på teologistudiet på Aarhus Universitet, hvor han nåede at gå til forelæsninger hos den inspirerende og navnkundige professor Johannes Sløk.

Under studierne tog Peter Ulvsgaard en afstikker USA, hvor han under studier ved American Catholic University i Washington DC boede på et kloster i byen. Efter endt studium tog han igen til USA, for at virke i katolsk regi i Californien.

Som færdiguddannet søgte han en præstestilling i hhv. små landsogne udenfor Vordingborg og Hadsten. Han blev tilbudt begge embeder, men fordi Hadsten er lidt tættere på fødebyen Frederikshavn, valgte han Hadsten.

En kollega fortalte at Hadsten egentlig var et godt sted, men på grund af travlhed blev man der kun 5-6 år, og så søger man videre til noget andet. Men sådan skulle det langtfra gå.

På et tidspunkt fik han en ny kollega, Birgith Nørlund i pastoratet. Hun må have gjort et godt indtryk på Peter, eller omvendt, for efter nogle år, blev de kærester, og senere gift. Til sammen har de fem børn.

Efter 23 år som præst i Hadsten pastorat blev han leder af FUSR (Folkekirkens Skoletjeneste i Randers, Favrskov og Mariager-Hobro). Han har altid været optaget af børn og unge, og var gymnasiepræst i Favrskov Kommune. Men forud herfor har han hele tiden været klar over, at selv om religionspædagogikken optager ham meget, ville han på et tidspunkt tilbage til præstearbejdet. Efter tre år savnede han allermest den tætte kontakt med mennesker, som er en del af præstearbejdet.

– Det er præstens privilegium at tale med mennesker som er kede af det, når de har mistet. Det samme når de er glade, når de skal have barnedåb eller bryllup. Som præst kommer man igennem hele følelsesregistret, og det er i virkeligheden det, jeg holder af, fortæller Peter Ulvsgaard, og har oplevet, at der i høj grad er brug for samtalen.

Da hustruen blev pastor i Sct. Clement Kirke og samtidig provst i Randers Søndre Provsti flyttede parret til Randers. Da han så et spændende opslag om jobbet som sognepræst i Spentrup, Gassum og Asferg sogne benyttede han lejligheden til at søge stillingen, og fik den.

Nu får sognene en præst yderligere, som er det på fuld tid udover den nuværende Hans Erik Apelgren.

Peter Ulvsgaard ser frem til kontakten med lokalsamfundet. Det være sig plejehjem, skoler, menighedsråd og ikke mindst borgerne i området i alle de sammenhænge, man normalt møder hinanden.

Sognene vil møde en aktiv præst, som involverer sig i det lokale foreningsliv, og han vil gerne udvide sit netværk. Derfor er han også aktiv på det sociale medie Facebook.

Peter Ulvsgaard håber også, at menigheden vil gøre aktivt brug af præsten.

– De skal vide, at præsten er én de kan ringe til og få en fortrolig snak med om alt, understreger han.

Det er ikke til at tage fejl af. Det fremgår klart, at præsten brænder for sit job. Både hvad angår det kirkelige, men også for at blive en naturlig del af lokalsamfundene i de tre sogne.

Han glæder sig meget til arbejdet og kontakten til sine nye menigheder. Den nyindsatte præst var meget glad over den modtagelse han har fået, og var overvældet over, at kirken var fyldt op, da han blev indsat. Peter Ulvsgaard lægger ikke skjul på, at han er ydmyg over at blive taget imod på den måde.

Det er ikke bare udi det musikalske, at præsten er kreativ. I sin sparsomme fritid fotograferer han gerne, tegner og maler akrylbilleder. Blandt andet holder han til i Galleri 12B i Jernbanegade i Randers, hvor han overvejende er ”sleepingpartner,” men har tidligere udstillet i Helligåndshuset i Randers med kunstnergruppen ”Made in Randers.”

Med indsættelsen af Peter Ulvsgaard er der næppe tvivl om, at vi kommer til at opleve mange flere aktiviteter i de tre sogne. Dem ser vi frem til at følge.

Kommentarer