Ny rapport: Rockere og bander skaber stor utryghed
Borgere, der oplever rocker- og bandekriminalitet i nærområdet, er særdeles utrygge. De frygter, at deres børn havner i bandernes kløer, og de undgår visse gader, stier og parker. Bande- og rockerproblemerne løses bedst med forebyggelse frem for straf, mener et flertal af danskerne. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd.
Bandekriminalitet fylder meget i medierne og i dansk politik, hvor drab og skyderier i gaderne har ført til flere lovstramninger og bandepakker de seneste år. Imidlertid fylder bander og rockere ganske lidt for flertallet af borgere, men der hvor de huserer, skaber de stor utryghed – ikke mindst i de udsatte boligområder, viser en ny stor måling, hvor 10.000 danskere er blevet spurgt.
En ud af ti borgere oplever, at der er rockere og bander i deres nærområde. I de udsatte boligområder er det dobbelt så mange. Og oplevelsen af rockere og bander sætter mærkbare spor. 42 procent af alle dem, som oplever rocker- og bandeaktivitet i deres nærområde, ændrer adfærd, viser en undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd.
– Der er heldigvis få, der har rockere og bander i deres nærområde. Men dem, der har, bliver meget påvirket af det. De er markant mere utrygge, og de undgår visse gader, stier og parker. Samtidig frygter de, at deres børn udsættes for rocker – og bandekriminalitet, og flere beder deres børn undgå at færdes bestemte steder eller være sammen med bestemte unge, siger analytiker i Det Kriminalpræventive Råd Ingrid Soldal Eriksen
Det er dog få, af dem, der har oplevet rocker -og bandekriminalitet i deres nærområde, som personligt har været udsat for noget.
– Få har selv set, hørt eller oplevet kriminaliteten. Utrygheden er baseret på generelle forestillinger om nabolaget. Men vi kan se, at det alligevel påvirker folks utryghed markant, siger Ingrid Soldal Eriksen.
Borgere går ind for forebyggelse
Det Kriminalpræventive Råds formand Erik Christensen kalder undersøgelsens resultater tankevækkende.
– Når man følger den offentlige debat, kan man tro, at der står rockere og bander på hvert gadehjørne. Det er ikke tilfældet. Men når de huserer i et område, skaber det utryghed og påvirker overraskende meget. Problemerne kræver ikke alene en politiindsats, men også forebyggelse, så rocker- og bandemedlemmer ledes til en anden livsbane og i exitprogrammer, siger Erik Christensen.
Derfor glæder det ham også, at undersøgelsen viser, at selvom borgerne går ind for højere straffe, mener de, at forebyggelse er bedre end straf. Flere end 6 ud af 10 mener, at præventive indsatser virker bedre end hårdere straf, når man vil mindske rocker- og bandekriminalitet.
– Kriminalitet skal straffes, men for at standse fødekæden til miljøet er det vigtigt at sætte fokus på forebyggelse. Vi ved, at bande-og rockermedlemmer har haft en dårlig skolegang. Vi er nødt til at sikre, at færre bliver tabt på gulvet, og skolen kan både sikre en god uddannelse og et godt fællesskab, så man ikke har brug for at søge alternative, kriminelle fællesskaber. Flere bør få en mentor, da det har vist rigtig gode resultater. Unge på kanten af samfundet har brug for stabile relationer til pålidelige voksne – det er et effektivt bolværk mod banderne, siger Erik Christensen.
Resultater fra undersøgelsen
- En ud af fem borgere i udsatte boligområder oplever rockere og bander i deres nærområde. Kun en ud af ti borgere udenfor de udsatte boligområder oplever rockere og bander i deres nærområde. For de fleste fylder de dog ikke i gadebilledet, og størstedelen (6 ud af 10) baserer deres oplevelse på deres generelle viden om området.
- De borgere, der oplever rockere og bander i deres nærområde, ændrer adfærd og er markant mere utrygge.
- 42 procent af alle dem, som oplever rocker- og bandeaktivitet i deres nærområde, har ændret adfærd.
- Der er generelt et højt niveau af tryghed både i og uden for udsatte boligområder. Andelen af utrygge stiger dog markant i aftentimerne i de udsatte boligområder og særligt i områder, hvor borgere oplever rocker- og bandekriminalitet.
Fakta om undersøgelsen
Undersøgelsen fra Det Kriminalpræventive Råd er foretaget af Epinion, som i efteråret 2020 har indsamlet over 10.000 besvarelser fra borgere i Danmark. Heraf er cirka 3.300 indsamlet blandt borgere i udsatte boligområder.
Kommentarer