Kultur

Ny kortfilm optages i Randers – og har mange lokale aftryk

En del af holdet bag kortfilmen ’Stoiker’ på optagelse i det vinterklædte landskab. Fra venstre ses producer Ludvig Poulsen, instruktøren og manuskriptforfatteren Tobias Poulsen, fotograf Christine Radl og tonemester Maxwell White. Pressefoto

Som en del af Underværkets kreative omgivelser spirer der et miljø for filmproduktion. Randers Kommune har netop støttet en ny kortfilm, der optages på locations rundt om i kommunen.

Måske husker du dokumentarfilmen ‘En Dans For livet’ og kortfilmen ‘Marble’, der begge blev optaget i Randers i årerne 2020 – 2022. Selvom det var to vidt forskellige film, så havde de også det tilfælles, at de blev produceret af unge filmfolk fra Randers og efterfølgende vist eller streamet på danske tv-stationer. Her et par år efter er kortfilmen ‘Stoiker’ ved at blive optaget af unge fra samme filmmiljø med tilknytning til Randers.

Handlingen i ‘Stoiker’ kan foregå hvor som helst i landet og udspiller sig derfor i en unavngiven by. Lokalkendte vil dog nok observere, at der er lavet optagelser i blandt andet Udbyhøj og ved Fladbro Dyrehave.

– Det er vigtigt at understøtte de unge filmtalenter i vores kommune for at give dem en platform til videre udvikling.  Og med den lokale filmproduktion fornyes hele feltet af kulturproducerende borgere. Det er et rigtig godt tegn på et levende kulturmiljø. Samtidig ser vi generelt gerne, at flere film bliver optaget i Randers Kommune, hvor vi har så mange skønne steder i vores natur, siger Louise Høeg, formand for kommunens Sundheds-, Idræts, og Kulturudvalg.

‘Stoiker’ er en kortfilm, der handler om faglig stolthed. Hovedpersonen er socialpædagog på et bosted for unge, og her følger vi livet og ikke mindst håndteringen af de unges problemer på godt og ondt. På den ene side portrætterer filmen den fagprofessionelle voksne både i arbejdslivet og privat. På den anden side giver filmen et indblik i et ungdomsliv, der både er svært, tragisk og håbefuldt. ‘

Mange lokale aftryk i filmen

Filmen er produceret af New Tales, der også stod bag filmen ‘Marble’.

– Vi har endnu engang har valgt at arbejde sammen med nogle stærke og kreative kræfter fra Randers, der er ved at have grundlagt et lille, men godt filmmiljø i og omkring Underværket, fortæller producer Ludvig Poulsen.

– Vi har for eksempel allieret os med Jeppe Heden, der har kontor på Underværket. Som chefscenograf har han det tungtvejende ansvar for hele filmens æstetiske udtryk, siger han.

I Underværket deler Jeppe kontor med den Randers-baserede filminstruktør, Sofie Markussen, som stod bag både ‘En Dans For livet’ og ‘Marble’. Også i det praktiske produktionsteam bag filmen har Randers et tydeligt aftryk. Freelance filmarbejder Ida-Marie Andersen, der har sine rødder i Randers, er filmens produktionsleder. Ida er en garvet filmmedarbejder, der i de sidste par år også har været involveret i produktionen af flere spillefilm.

– Vi har også fundet stor inspiration i den eksisterende mangfoldighed af Randers-baserede kunstnere, når vi skulle skabe filmens scenografi, tilføjer Ludvig Poulsen.

Portrætmaler Rikke Alexandersen har skabt et for plottet centralt billedkunstnerisk værk, og Mia Brejnholm fra ‘Sorte Streger’, har som keramiker og skulptør bidraget med sin kunst ind i flere af filmens scener. Underværket har desuden udlånt keramik og rekvisitter fra deres forskellige kunstneriske udstillinger. Desuden har kunstmaler Bitten Markussen medvirket til at udsmykke karakterernes omgivelser med sine malerier.

Handlingen

Leonel er socialpædagog og arbejder på et bosted for unge, udsatte piger. Han skulle egentlig hente sin datter, Ida, i lufthavnen, efter hendes årelange arbejdsrejse i Afrika. Men velkomstfesten må vente, da Leonel bliver kaldt på arbejde på grund af sygdom. På bostedet er den unge pige, Anne, voldsomt nedtrykt. Hendes kæreste er ved at gå fra hende og ingen af pædagogerne kan få hende til at spise eller sove. Det bliver starten på en tragisk dag, der sætter spor hos alle.

‘Stoiker’ varer cirka 20 minutter, og kortfilmen får premiere til sommer ved et arrangement på Underværket.

 

Kommentarer