Samfund

Verdo med i ny forskning som kan betyde billigere fjernvarme

En genvinding af overskudsvarmen fra spildevand er fokus i et nyt forskningsprojekt, som energikoncernen Verdo er en del af. Resultaterne kan medføre energibesparelser, der både gavner økonomi og miljø.

I dag fordufter varmen fra fødevarevirksomhedernes spildevand op i det blå, og den problemstilling tager et nyt projekt nu fat på. Elforsk har doneret midlerne, hvor VIA University i samarbejde med de to casevirksomheder Danpo og Essentia samt specialister fra Verdo, Aqua-Service, DHI og VIA Engineering vil foretage analyser af to industrielle rensningsanlæg. Analyserne skal være med til at afdække potentialet for energibesparelser ved at udnytte overskudsvarmen fra anlæggenes spildevand.

Spild kan være penge

Hos fødevarevirksomheder bliver vandet typisk anvendt til at rense forarbejdningsmaskinerne, og kræver af hygiejnemæssige årsager derfor en vis temperatur. Det varme vand gemmer på et stort potentiale, der kan betyde, at priserne på fjernvarme kan mindskes.

– I projektet undersøger vi, hvordan vi ved hjælp af varmepumper før selve rensningsprocessen kan genvinde varmen fra spildevandet. Den varme kan så i stedet anvendes i fjernvarmenettet, siger Jesper Veilstrup, der er energirådgiver hos Verdo

Resultaterne fra projektet vil i fremtiden være meget anvendelige for andre energirådgivere og kunne fungere som en guide, når der arbejdes med optimering af rensningsanlæg.

Kolde og tilfredse vandløb

Der er dog ikke kun økonomiske gevinster i sigte, hvis det lykkes at finde en måde, hvorpå overskudsvarmen kan genvindes.

– Vandløbene er sarte overfor temperaturudsving, og de sensitive økosystemer i mindre vandløb og åer påvirkes derfor af det varme spildevand fra rensningsanlæggene. Det er specielt i vinterperioden og det tidlige forår, at påvirkningen fra de varme udledninger kan være af betydelig karakter, udtaler Jesper Veilstrup.

Forskningsprojektet kan samtidig bidrage med, at beboerne i åer og vandløb ikke kommer til at opleve kritiske temperaturudsving i de kolde måneder.

Kommentarer