Samfund

Ny aftale skal gøre kommunens køkkener mere klimavenlige

Køkkenpersonalet på Åbakken i Øster Tørslev, heriblandt ernæringsleder Dorthe Henriksen (nummer 2 fra venstre). Foto: Randers Kommune

En ny indkøbsaftale for Randers Kommunes køkkener har fået købet af økologiske varer til at stige med mere end 20 procent siden januar 2024. Aftalen indebærer blandt andet, at ingen fødevarer fragtes med fly til landet, og alle varer fra leverandøren skal leveres med ellastbiler.

På lagerhylderne i Randers Kommunes køkkener er flere end 6 ud af 10 varer nu økologiske. Med en ny indkøbsaftale er andelen af økologiske varer som køkkenerne køber steget fra 51 procent i januar til 63 procent i august 2024. Et stort skridt i retning af kommunens mål i klimaplanen.

– Med den nye indkøbsaftale, som trådte i kraft ved årsskiftet, har vi taget et markant skridt, der bringer kommunen tættere på vores mål i klimaplanen om, at 75 procent af kommunens vareindkøb skal være økologiske, miljømærkede eller genbrugsprodukter i 2030, siger Lars Sønderby, vicekommunaldirektør i Randers Kommune.

En fordobling i antallet af økologiske varer på indkøbsaftalen har gjort det lettere for kommunens køkkener at træffe økologiske valg og endda til bedre priser.

– Vi har afgrænset sortimentet. Særligt i de store basiskategorier såsom mejeri, kornprodukter og frisk frugt er langt størstedelen af varerne i dag økologiske; køkkenpersonalet har blandt andet ikke mulighed for at købe konventionel mælk i vores indkøbssystem længere, siger Lars Sønderby.

Med indkøbsaftalen er det sikret, at ingen varer fragtes med fly til landet, alle varer leveres med ellastbiler til kommunens køkkener, og der er ingen buræg eller såkaldte turbokyllinger på indkøbslisten.

Samme budget og meget mere økologi

Køkkenpersonalet har også fået nye, lækre økologiske råvarer at arbejde med, hvilket stiller højere krav til fagligheden i hverdagen. Økologiske varer kræver ofte, at mere skal laves fra bunden. Det højner kvaliteten og den faglige stolthed.

– Det gør, at vi laver flere ting fra bunden, fordi det er nødvendigt, når vi arbejder med de lækre økologiske råvarer. Det er klart, at det stiller højere krav til os i køkkenerne, men det giver også en bedre kvalitet i den mad, vi serverer for borgerne, og øger vores faglige stolthed, siger Dorthe Henriksen, ernæringsleder i Randers Kommunes køkkener i område nord.

– I vores køkkener steg økologiandelen med 6 procentpoint efter den nye aftale, men vi var også et af de områder, der i forvejen lå højt, så der er virkelig nogle køkkener, der har rykket meget, tilføjer hun.

Flere end 3200 varer at vælge imellem

Randers Kommunes nye indkøbsaftale er der flere end 3200 forskellige varer på køkkenernes indkøbsliste, hvoraf en stor andel er økologiske, så udvalget er bevaret, og der er rigtigt gode muligheder for både at lave varieret, sund og spændende mad. Nogle varer er blevet dyrere, mens andre er blevet markant billigere:

– Vi har formået at lave en indkøbsaftale, hvor vi kan købe mere økologi til en lavere pris. Det skyldes blandt andet, at vi er blevet skarpere på, hvilke produkter vi gerne vil have i vores køkkener. På den måde kan leverandørerne sikre de økologiske varer, vi bruger mest af, til en lavere pris. Og så synes jeg særligt godt om, at ingen varer købt via køkkenernes indkøbsaftale er fragtet med fly til landet, siger Lars Sønderby.

Bevægelsen i retning af mere økologi i kommunens køkkener stiller krav. De køkkener, der lå lavest i økologiprocent før den nye aftale, vil opleve en prisstigning på lige under 5 procent. Her skal man derfor få enderne til at nå sammen ved endnu bedre planlægning af menuerne, brug af sæsonvarer, minimering af madspild med mere.

Foto: Randers Kommune

Fakta om indkøbsaftalen:

  • Randers Kommunes køkkener køber årligt fødevarer for omkring 42 mio. kr. fordelt på ca. 13.000 leveringer.
  • Der er i alt 3215 varenumre på den nye aftale. Heraf er 1158 varer økologiske, hvilket er næsten dobbelt så mange økologiske varer som på den gamle indkøbsaftale
  • Det er særligt produkter, som kommunen indkøber i store mængder, og som giver meget økologi for pengene, som nu kun fås i økologiske varianter, fx kartofler og havregryn
  • Langt de fleste produkter i kategorierne mejeri og frisk frugt er økologiske.
  • Der er ingen buræg eller turbokyllinger i sortimentet på aftalen.
  • Ingen varer bliver fragtet med fly til landet
  • Fødevareleverandøren Hørkram har som en del af aftalen lovet, at varer leveres til Randers Kommune med ellastbiler.

 

 

Kommentarer