Nej, du skal ikke være bange, fordi du bor i Randers
Et nyt studie viser, at der nogle steder i Danmark er større risiko for at udvikle sclerose end andre. Det er dog vigtigt at se grundigt på tallene bag studiet, som viser, at den samlede risiko stadig er meget lille, understreger en af forskerne bag studiet, Kristine Birhmann.
Studie: Bopæl afgør risikoen for at udvikle sklerose – Sådan lød overskriften i går i mange danske medier landet over. Det lettere sensationelle budskab er affødt af et nyt studie fra Statens Institut for Folkesundhed, som har kigget nærmere på, hvor i Danmark personer med sclerose er født eller opvokset.
Men en af forskerne bag studiet, Kristine Bihrmann, postdoc ved Statens Institut for Folkesundhed, fortæller til Scleroseforeningen, at overskrifterne kan virke misvisende.
– Det er rigtigt, at vi kan se nogle forskelle i risikoen for at udvikle sclerose, i forhold til hvor man er født og opvokset. Men den er stadig meget lav, og der er mange andre faktorer, som spiller mere ind, siger hun.
Se på tallene bag
Af studiet fremgår det, at der kan være en tyve procent højere risiko for at udvikle sclerose, hvis man eksempelvis er født og opvokset i Randers. Det kan lyde som en stor forskel, men det er meget vigtigt, at man husker at kigge på tallene bag undersøgelsen, understreger Kristine Bihrmann, postdoc ved Statens Institut for Folkesundhed og en af forskerne bag undersøgelsen, overfor scleroseforeningen.
– Risikoen for at udvikle sclerose er stadig ikke særlig stor, hvis du er født og opvokset i Randers – eller andre danske byer. Der er en lille forskel, og studiet kan på ingen måde bruges som et kort til, hvor man ikke skal bo, hvis man vil undgå sclerose, siger hun.
Fra 0,2 til 0,24 procent
For at udregne den omtalte forhøjede risiko, skal man have fat i de generelle tal for risikoen for at udvikle sclerose i Danmark. Som scleroselæge og overlæge på neurologisk afdeling, Morten Blinkenberg, skriver i Scleroseforeningens net-rådgivning, er den generelle risiko for at udvikle sclerose omkring 0,2 til 0,3 procent. Den tyve procent højere risiko, som studiet peger på i eksempelvis Randers, skal altså udregnes fra det tal. Det betyder, at man i de omtalte områder har omkring 0,24 til 0,36 procent risiko for at få sclerose i stedet for de tidligere nævnte 0,2 til 0,3 procent.
Til sammenligning vil en person, hvis ene forælder har sclerose, have cirka 2 til 6 procent risiko for at udvikle sygdommen. Derfor er der ingen grund til at frygte resultaterne fra det nye studie – heller ikke hvis du bor i Randers – forklarer Melinda Magyari til scleroseforeningen. Hun er overlæge på Rigshospitalet og daglig leder af Det Danske Scleroseregister.
– Du skal ikke frygte at din bopæl afgør din risiko for at få sclerose på baggrund af studiet. Der er ingen grund til panik. Tyve procent større risiko er minimalt, siger hun.
Årsagen til sclerose er meget kompleks, men ting som overvægt, fødsler og d-vitanminniveau kan spille ind på risikoen for at udvikle sygdommen.
Et interessant studie
Melinda Magyari understreger dog, at selve studiet er meget interessant, fordi det giver et fingerpeg om, hvilke ting der måske kan have indflydelse på, om man udvikler sclerose.
– Studier som dette er altid interessante, fordi det giver os muligheden for at opstille, bekræfte eller afkræfte hypoteser om, hvorfor man får sclerose. Det giver os en endnu bedre idé om, hvad vi kan kigge imod i vores videre forskning, siger hun til scleroseforeningen.
Hvilke faktorer, der helt konkret er skyld i de små forskelle, det nye studie viser, kan være svært at sige, men livsstil og miljø kan spille en rolle, fortæller Melinda Magyari.
Kommentarer