Samfund

Naturlig Selvhjælp – gruppeforløb i naturen

Se billedserie

Har du ondt indeni? Så kom med udenfor – Selvhjælp Randers rykker ud under åben himmel.

Selvhjælp Randers kan nu tilbyde borgere i Randers Kommune gruppeforløb i naturens rammer og med naturaktiviteter. Med støtte fra 15. juni Fonden og Friluftsrådet kan projekt Naturlig Selvhjælp skydes i gang i dette efterår 2021.

Projekt Naturlig Selvhjælp

Naturlig selvhjælp er selvhjælpsgrupper, der foregår i naturen. Projektleder Lykke Elmose udtaler:

”Vi flytter simpelthen grupperne udendørs og supplerer den almindelige selvhjælpsform med naturaktiviteter. Det betyder, at gruppemøderne stadig består af samtaler omkring udfordringer, håndteringsredskaber, livsmål m.m., men i Naturlig Selvhjælp foregår disse samtaler f.eks. rundt om lejrbålet. Dette ’fælles tredje’ samt naturens iboende ro og sanselighed giver nogle rigtig fine rammer for, at deltagerne kan arbejde med deres individuelle proces.”

Naturlig Selvhjælp er ikke helt hen i vejret

Naturlig Selvhjælp bygger på forskning og praksiserfaring indhentet fra universiteter samt divs. psykolog- og terapeutpraksis både i Danmark og udlandet. Naturterapi eller naturbaseret terapi er et område, der over de sidste årtier bliver brugt i stigende grad og det viser sig at have positiv effekt på mange parametre indenfor psykiske, sociale og fysiske udfordringer. Det er denne viden og erfaring som Selvhjælp Randers vil gøre brug af i det nye projekt Naturlig Selvhjælp.

”Naturlig Selvhjælp vil muliggøre nye gruppeforløb i naturlige rammer med en integration af udelivs- og naturterapeutiske metoder. Dette vil imødegå borgere med særligt behov for plads, luft, fysiske aktiviteter og sanselige oplevelser i deres proces igennem kriser, psykiske problemer, ensomhed, sygdom og sociale udfordringer.” – siger projektleder Lykke Elmose.

Mange medspillere i projektet

Naturlig Selvhjælp er blevet taget rigtig godt imod i Randers Kommune. Selvhjælp Randers har bl.a. fået en fin aftale med Bysekretariatet om at benytte området i Nordre Fælled, Myretuen, som lokation til forløbene. Også flere private aktører såsom Stanley Schmücker fra Greenadventure bidrager til projektet i form af instruktørtimer til f.eks. teambuilding og naturaktiviteter, og Anja Kristensen står for yoga i naturen med nemme øvelser, som brugerne efterfølgende kan bruge på egen hånd.

Kom med ud i det blå

I efteråret startes grupper for 3 fokusgrupper. En mandegruppe ’Træmænd og Vildmænd’ for mænd, der oplever psykiske og/eller sociale udfordringer og som savner et fællesskab. En kvindegruppe ’Morgenfruerne’ for kvinder med angst, stress eller depression samt en gruppe for unge 14-17år, der oplever generelt mistrivsel. Forløbene tilrettelægges efter gruppens behov og kan bl.a. inkludere mad over bål, vandreture, klatreture, yoga i naturen m.m.

”I Selvhjælp Randers mener vi, at naturen kan noget helt særligt for os mennesker, og det er oplagt at benytte os af den ro og livsglæde, der findes der. Derfor er vi meget glade for bevillingen fra 15.juni Fonden og Friluftsrådet, der gør projektet muligt at gennemføre” – udtaler Selvhjælp Randers’ daglige leder Majbritt Bargsteen.

Er man interesseret i at høre mere om forløbene, blive frivillig i projektet eller melde sig i en gruppe kan projektleder Lykke Elmose kontaktes pr mail lykke@selvhjaelpranders.dk eller telefon 60518958.

Kommentarer