Randers By

National flagdag blev markeret i Randers

Se billedserie

Onsdag den 5. september var det national flagdag, til ære for alle de mennesker, som har været udsendt for Danmark. Det være sig soldater, politifolk, sundhedspersonale m.m.

Det blev markeret over hele landet, og selvfølgelig også i Randers. Her indledte Randers Politiorkester med at spille kendte danske sange, hvorefter veterankoordinator Thit Gaarskjær Jørgensen bød velkommen.

Som første taler takkede borgmester Torben Hansen alle dem, som har været sendt ud til svære konflikter og brændpunkter rundt om i verden.

– I har gjort en fremragende og flot indsats. I har bidraget til, at tusindvis af menneskers liv og hverdag er blevet bedre, og ikke mindst reddet. Det fortjener I en stor tak og anerkendelse for, sagde Torben Hansen.

– Gennem jeres indsats bliver savnede fundet i murbrokker, syge får hjælp, kampe bliver afværget. I udgør både en hjælp og et skjold som værner. Det er en fornem opgave, I har valgt at påtage jer. Og I gør det vel vidende, at det på ingen måde er uforligt at opholde sig i et brændpunkt, og nogle betaler den højeste pris, sluttede borgmesteren sin tale.

Herefter talte tidligere politiinspektør ved Nordjyllands Politi, Jørgen Hoxer. Han har selv været udsendt flere gange, hvor han har haft ledende poster.

I sin tale tog den erfarne politiinspektør udgangspunkt i den udsendtes hverdag:

– Når man sidder alene et sted derude, kommer tankerne til én. Tanker om afstanden til ens kære. Tanker om hvordan børnene oplever fraværet, og tanker om det, man lige har oplevet. Begravelsen af en nær kammerat, som ikke var heldig. Tanken om en nær ven, der måtte vende hjem med store fysiske skader, som for altid vil ændre hans liv, og de nærmeste omkring ham, fremhævede Jørgen Hoxer.

– I mange år var der tabu omkring det at fortælle om oplevelser, og om at få psykologisk hjælp til at overvinde de traumer, der enten opstår nu og her, eller som opstår når du gennem et liv bliver veteran på hændelser, der virkelig påvirker dig, og som du måtte gå med. I mit arbejde har jeg set mange, som får blanke øjne, når en oplevelse har været barsk, og hvor du som leder kan se, at det gør ondt, konstaterede den tidligere politiinspektør.

Jørgen Hoxer gav også de folkevalgte politikere et godt råd med på vejen. De skal sørge for at beslutningerne har bund i den virkelighed, som det udsendte personale sendes ud i. Der skal være fælles strategier, hvor alle værn og deltagere i missionerne kan se sig selv, og fremme det fælles mål.

Der er blevet tradition for, at de udsendtes børn som ønsker det, kan få tildelt en medalje, som en lille kompensation for det afsavn, at skulle undvære en af forældrene et stykke tid.

I år skulle fire piger have medaljen. Den blev overrakt af tidligere generalmajor Ib Johannes Bager, som måtte ned på knæ for den mindste af pigerne. Overfor pigerne lagde Ib Johannes Bager vægt på, at de nu var berettiget til at bære medaljen resten af livet, og samtidig være stolt af den forælder, som har været udsat.

Traditionen tro var Randers Kommune herefter vært ved snacks, øl, sodavand, vin, lakrids m.m.

Med militærisk præcision kommanderede kaptajn Finn Bødtker sine tropper på plads, for at marchere fra Rådhustorvet til Sct. Mortens Kirke, hvor der afholdes en traditionsrig gudstjeneste.

Pastor Søren Dam Kjeldsen, Øster Bjerregrav, som tidligere er feltpræst ved Prinsens Livregiment forrettede gudstjenesten.

– I sin tid beskrev digteren Jeppe Aakjær Danmark som et ”puslingeland der hyggede sig i smug medens verden brændte om dets vugge.”

– Vi hygger ikke mere. Vi er blevet brandslukkere, fastslog Søren Dam Kjeldsen.

Han bemærkede, at der er kommet en ny anledning til at lægge kranse og holde taler, for at mindes de alt for mange udsendte, som Danmark har mistet.

– Lad og igen tænde lys den 4. maj, og igen gøre det den 5. september. Det skylder vi hinanden, og det skylder vi dem vi mistede, understregede Søren Dam Kjeldsen.

Kommentarer