Næstformand: Det står skidt til i 8970 Havndal
Ifølge Præhospitalet var det upræcise tal, som Ekstra Bladet bragte i en artikel om langsomme responstider for ambulancer til Havndal. I dag siger næstformand i Region Midtjylland dog til Randers Netavis, at man har fokus på Havndal, som et område med længere udrykningstider end i resten af regionen.
Det er Præshospitalet i Aarhus, der sidder med data om ambulancekørslen i Region Midtjylland. I en mail til Randers Netavis skriver de, at ‘en væsentlig del’ af akut-udrykningerne til 8970 Havndal, udføres af Region Nordjylland, dvs. fra Hadsund.
Præhospitalet: EB glemmer data
Et hurtigt kig på landkortet viser, at der er 21,5 kilometer fra Regionshospitalet i Randers til landsbyen Havndal, mens der kun er små 12 kilometer fra Falck i Hadsund, der ligger i Region Nordjylland.
Men 112-udrykninger fra Region Nordjylland indgår ikke i Præhospitalets aktivitetsopgørelser, eller i de data, som Ekstra Bladet har anvendt, lyder det fra Præhospitalet.
– Disse kørsler vurderes at have haft en kortere responstid end de kørsler, som Ekstra Bladet har medregnet og burde medregnes for at få det helt korrekte billede af responstiderne i postnummer 8970. Vi kan desværre ikke med så kort varsel finde frem til de retvisende tal, står der i mailen.
Stadig skidt til i Havndal
Region Midtjylland er dog allerede gået i gang med en evaluering af ambulancedriften, der skal stå klar i udgangen 2017. Her har Præhospitalet netop fokus på Havndal som et område med længere udrykningstider sammenlignet med resten af regionen. Det fortæller Anders Kühnau (S), der er formand for det rådgivende udvalg for hospitaler i Region Midtjylland:
– Det står altså stadig skidt til i Havndal, hvis vi tager udgangspunkt i de tal, som jeg har fået fra Præhospitalet, siger Anders Kühnau.
Ifølge regionspolitikeren er der foretaget en samlet vurdering af de længste udrykningstider i Region Midtjylland. Her er Havndal et af fem områder, der har den dårligste dækning. Derfor står Havndal fortsat øverst på listen, når det gælder de frivillige førstehjælpskorps, som regionen allerede har søgt penge til.
Se her: Havndal udnævnt som dødszone
– Vi måler ikke i minutter, men uanset om der anvendes en ambulance fra Hadsund, er det stadig relevant at få et førstehjælpskorps til Havndal. Vi taler om under ti minutter, hvis en borger skal have livgivende hjælp, når han eller hun får et hjertestop, siger han
Frivillig førstehjælp
Et førstehjælpskorps består af frivillige, der får et kursus, så de kan gøre brug af hjertestartere. De frivillige bliver tilmeldt en ordning, så de kan blive kaldt direkte ud fra vagtcentralen i Aarhus, hvis en borger for eksempel har fået et hjertestop, eller har brug for anden form for akuthjælp. De frivillige ved, hvor hjertestarterne står og kan derfor hurtigt rykke ud.
Se her: Kvinde ventede over et kvarter på ambulancen
– Vi skal selvfølgelig først have fat i nogle frivillige borgere, der ønsker at indgå i korpset, men det plejer der også at være. Det kan eksempelvis være folk, der er med i beredskabet, men som ønsker at være med på frivillig basis, siger Anders Kühnau.
Politiker har ikke nye oplysninger
Han påpeger, at Region Midtjylland er landets største region. Det siger derfor sig selv, at i områder hvor der er længere mellem de enkelte huse, er der også lidt længere til en ambulancestation.
Se her: Landdistrikter raser over lange responstider på ambulancer
– Hvis vi får andre tal, fordi der ikke er taget højde for dækningen i Hadsund, så er der måske andre områder, der skal prioriteres før Havndal. Indtil videre har jeg dog ikke fået nogle oplysninger herom, slutter han.
Vil du følge med i nyhederne fra dit lokalområde? Så gå på Facebook og giv et “synes godt om” til Randers Netavis her
Kommentarer