Når det gamle må vige for det nye
Øster Bjerregrav-Ålum Sognes Menighedsråd har planer om at rive Ålums faldefærdige Smedhus ned. Den historiske bygning vil blive udskiftet med et nyt anlæg, som vil forskønne området og tilføre nye p-pladser til landsbyens berømte besøgskirke.
Det lille graverhus er fuld af folk, da Randers Netavis ankommer til Ålum onsdag formiddag til en kop kaffe. Det er tydeligvis en vigtig beslutning, der er ved at blive truffet om nabogrunden til byens berømte Ålum Kirke, der med sit karakteristiske røde tårn troner på en bakketop midt i landsbyen 14 kilometer vest for Randers.
På grunden står nemlig Ålums Smedhus, som det lokale menighedsråd har planer om at rive ned, efter at huset har været et fast holdepunkt for byens borgere i omkring 200 år.
– Der er da minder, der kommer frem med sådan nogle huse, men det gør også ondt at se på Smedhuset i dag, hvor det bare står og forfalder på grund af vejr og vind. Der er ingen penge eller kræfter, der vil investere i huset og de nuværende ejere kommer ikke og holder det ved lige, siger Svend Aage Nielsen, der er valgt som tovholder for projektet for Øster Bjerregrav-Ålum Menighedsråd.
Mundtlig aftale
Menighedsrådet har en mundtlig aftale om en overtagelse af ejendommen med de nuværende ejere, FDF-Ålum. En nedrivning skal dog først godkendes af Randers Kommune, da Smedhuset i Ålum er en bevaringsværdig bygning. Det lokale menighedsråd regner med, at prisen for det nye anlæg vil løbe op over 200.000 kroner, hvis alt falder på plads.
– Det er vi selvfølgelig villig til at ofre for Ålum Kirke. Der er et stigende pres på parkeringen ved vores kære kirke, som jo får flittigt besøg udefra. Vi gør det dog også for borgerne i Ålum, som med det nye anlæg vil få et forskønnet område midt i landsbyen, der længe har været i forfald, siger Svend Aage Nielsen.
Smedhusets historie
Det er ikke første gang, at Smedhuset står og forfalder. Faktisk var Svend Aage Nielsen i 1992 blandt de lokale ildsjæle, som kæmpede for at finde pengene til en fuld restaurering af huset, da byrådet i den gamle Purhus Kommune havde opgivet at hjælpe.
– For en tre-fire år siden havde jeg selv været modstander af en nedrivning, men nu er jeg efterhånden nået til den erkendelse, at der ikke længere er et behov for at bruge huset, siger Leif Bodilsen, der er graver i Ålum Kirke.
Leif Bodilsen selv og hans to sønner har været FDFere i Smedhuset. Han var i øvrigt også med til at kæmpe for husets overlevelse i 1992. Det samme var forfatter Marianne Hesselholt og hendes mand Ole Henne Hansen, der siden 1963 har boet et stenkast fra kirken. Marianne Hesselholt husker, at de fra haven kunne lytte til FDFerne nede fra Smedhuset på de sene sommeraftner.
– Siden spejderne forlod Ålum i 2013 har der dog været stille dernedefra. I flere år har huset haft store huller i taget. Vi har efterhånden ventet længe på, at der skulle ske noget nyt, siger hun.
Udkantsånder
Sognepræst Søren Dam Kjeldsen ser menighedsrådets initiativ som en mulighed for at skabe et udendørs midtpunkt i Ålum, som kan give et løft til byen. Alfa Omega er, at menighedsrådet har opbakning fra borgerne i Ålum.
– . Herude er vi nød til at tage sagerne i egen hånd, fordi tingene kommer altså ikke af sig selv. Vi udkantsånder har altid boet langt væk fra magtens centrum og har altid været afhængige af vores lokale ildsjæle, der i fælleskab har kæmpet for deres lokalområde, siger han.
Kommentarer