Randers By

Museumsinspektør holder foredrag i Randers på baggrund af møntfund

Mønterne blev fundet i forbindelse med en undersøgelse af Christian III's kanal ved Hornbæk. Kanalen blev anlagt i 1500-tallet for at lede vand fra Nørreåen ind til voldgraven omkring Randers. Foto: Museum Østjylland.

Lige siden middelalderen i Danmark har menneskene kun benyttet sig af mønter, når de skulle handle og betale for varer. Masser af mønter er siden dukket op i arkæologiske udgravninger og de senere år også, når detektorførere har haft gang i detektorerne.

Møntfundene fortæller en historie om middelalderens mønter og om datidens møntvæsen, og det er netop emnet, når museumsinspektør Thomas Guntzelnick Poulsen holder et mønthistorisk foredrag på Museum Østjylland onsdag 28. november på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.

I en pressemeddelelse fra museet konstateres det, at der er blevet slået mønter og brugt mønter i Danmark siden vikingetiden. Men først i middelalderen slog mønterne igennem som betalingsmiddel. Landet var opdelt i en række regioner med hver deres mønt. Kongerne sørgede for, at kun danske mønter blev brugt her i landet.

Udenlandske købmænd måtte veksle deres mønter til danske mønter ved særlige vekselboder, hvor kongen naturligvis sørgede for at tage sig betalt i vekselgebyrer. Også den danske befolkning måtte med to-tre års mellemrum og senere hvert år skifte deres mønter ud ved kongens møntsmedjer.

Arkæologer og historikeres viden om møntsystemet stammer primært fra de mange møntfund, hvoraf privatpersoner med detektorer står for en stor del. Senest har lokale detektorførere ved Hornbæk været heldige at gøre et fint møntfund, og det fortæller Thomas Guntzelnick Poulsen også om i foredraget i Randers.

Kommentarer