Museum på Hvidsten Kro indviet
Det længe ventede museum på Hvidsten Kro åbnede onsdag med en reception for omkring 100 inviterede personer. Bogstavelig talt blev der arbejdet lige til det sidste for at få alle rekvisitter klar. Det var ansatte fra Museum Østjylland, som stod for montagen.
Åbningen blev foretaget af viceborgmester Mogens Nyholm (RV). Han tog udgangspunkt i filmen om Hvidstengruppen.Ñ
– Nogle må dø for at andre kan leve. Sådanne ord siger alt på en dag som i dag. Det er stærke ord, og nogle her i Hvidsten har i den grad levet op til ordene, indledte Mogens Nyholm.
Viceborgmesteren citerede dele af den kendte sang om Hvidsten Kro, som er komponeret og sunget af Lars Lilholt. Den fortæller historien om Hvidstengruppen i en kort udgave.
Sangen er historisk korrekt og præcis. Det er intet mindre end Gerda Fiil, datter af Marius –og Gudrun Fiil, som har læst korrektur, for at være sikker på, at den fortæller virkeligheden.
– Det gik ikke som Marius håbede. For mange af de 16 medlemmer af Hvidstengruppen endte i tyske fængsler og lejre. Otte af gruppens medlemmer endte i Ryvangen, hvor de blev henrettet, for at andre kan leve sagde Mogens Nyholm.
– Med den nye udstilling får vi en præcis og faglig velfunderet viden om begivenhederne omkring Hvidsten Kro og omegn pointerede viceborgmesteren, som også understregede Hvidstengruppens betydning for, at skærpe dansk modstand mod den tyske besættelsesmagt.
– Mange tårer har sikkert trillet på dette sted. ”Når Gudrun stod og gjorde æggekagen klar. Sådan en vinteraften i den dybe stille natblå ro. På Hvidsten Kro” citerede han igen fra Lars Lilholts sang.
Herefter klippede viceborgmester Mogens Nyholm snoren, og erklærede museet for åbent.
Udover udstillingen om Hvidsten Kro bliver der indrettet et landbrugsmuseum, som endnu ikke står klart.
Under besættelsen var det kroejer Søren Fiil Paetchs oldefar, Marius Fiil, der var kroejer samtidig med, at han var leder af den gruppe, som modtog sendingerne fra England og hjalp med at sende dem videre til andre modstandsgrupper.
Den 11. marts 1944 blev Hvidstengruppen omringet og anholdt af tyske soldater. Otte af gruppens medlemmer blev dømt til døden af den tyske krigsret, mens seks andre medlemmer kom i fængsel. Efter befrielsen fandt man ligene af de otte henrettede mænd i Ryvangen, og 16. juli 1945 blev de begravet i Mindelunden, som ligger midt i Hvidsten by, hvor der også er rejst en mindesten.
Da de otte medlemmer af Hvidstengruppen blev henrettet, mistede Gudrun Fiil på en og samme gang sin mand, sin søn og svigersønnen. Samtidig sad to døtre, Gerda og Tulle fængslet.
Til stede ved indvielsen var også den Søren Fiil Paetchs forældre. Hans mor, kaldet Gulle, er hende man i filmen kan opleve som baby, der bliver efterladt på kroen, da store dele af Hvidstengruppen bliver taget til fange af tyskerne.
Det er en økonomisk støtte til Hvidsten Kro og Museum Østjylland på 2,8 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden, som har gjort museet muligt.
Siden maj måned 2016 er de fredede bygninger ved kroen blevet færdigrestaurerede.
Bygningerne er gendannet nøjagtigt som de oprindelige bygninger fra 1930’erne, oplyser arkitekt Klaus Lenskjold fra Tegnestuen 94 i Skanderborg.
– Landbrugsmuseet vil vise, hvordan det virkede, når en landevejskro blev kombineret med at drive et landbrug fortæller han.
Ved indvielsen var også Hans Jørgen Stenz tilstede. Han er søn af Andreas Stenz, og Jørgen Kjær-Hansen, søn af Johan Kjær Hansen overværede indvielsen.
Randers Netavis har i længere tid fulgt restaureringen af stald og lade, samt oprettelsen af museum. Herom kommer der senere en artikel.
Kommentarer