Museum Østjylland genåbner særudstilling om Randers Freja med festlig reception

Renoveringen af Randers Kulturhus spændte i juni ben for, at Museum Østjylland kunne invitere til officiel åbning af særudstillingen ‘På banen! Randers Freja i 125 år’. Nu kan udstillingsreceptionen gennemføres, og alle er invitereret til den festlige åbning, hvor TV-vært og Randers-dreng, Christian Degn, er blandt talerne.
Randers Freja er en af byens største og ældste idrætsforeninger, som har haft stor betydning for generationer af randrusianere. Museum Østjylland har sammen med Freja indsamlet genstande og historier fra klubbens lange liv, og du kan i særudstillingen glæde dig til et muntert og nostalgisk tilbageblik på en af byens helt store idrætsforeninger.
– Vi glæder os meget til at åbne særudstillingen om Freja på en ordentlig måde. Det fortjener den, så vi håber at se mange gæster denne festlige lørdag, hvor vi byder officielt velkommen i den flotte udstilling. Historien om Freja er en Randers-historie, som byen kan være stolt af, siger museumschef Jesper Bækgaard.
15-årige drenge stiftede Freja
Randers Sportsklub Freja blev stiftet i 1898 af seks initiativrige kun 15-årige drenge. Allerede den første vinter fik klubben 100 medlemmer, og herfra voksede den støt. I dag har klubben knap 1.200 medlemmer, som kan dyrke atletik, fodbold, håndbold eller triatlon.
Randers Freja har i lange perioder været den forening i byen med de bedst rangerede seniorhold i atletik, håndbold, fodbold og bordtennis. Derfor blev klubbens bedste hold også hurtigt hele byens hold. Navnet Randers Freja vækker stadig mange minder om store sportslige triumfer og en stolthed over at være randrusianer.
- For mange randrusianere har Randers Freja været en del af deres liv – hele livet. Børne- og ungdomsafdelingerne har altid haft et godt tag i de unge, som har prøvet kræfter med forskellige sportsgrene. Mange af klubbens medlemmer har opnået flotte sportslige resultater, andre er kommet i klubben primært for at dyrke det sociale samvær og motion på motionsplan. Foto: Randers Stadsarkiv
Festlig åbning med Høeg og Degn
Alle interesserede er inviteret til åbningsreceptionen, hvor de kan glæde sig til åbningstaler af formand for sundheds-, idræts- og kulturudvalget, Louise Høeg (V) og TV-vært, journalist, Randers-dreng og fodboldentusiast, Christian Degn.
Når snoren er klippet til udstillingen, kan alle gå på opdagelse i udstillingen og dykke ned i historien om Randers Freja i 125 år, og i ‘hal-cafeteriaet’, udskænkes kolde drikke og serveres pølsehorn og snolder.
Den officielle åbning af særudstillingen finder sted på Kulturhuset lørdag den 12. august klokken 11.
Udstillingen, der er skabt i samarbejde mellem Museum Østjylland og Randers Freja, kan ses frem til søndag den 12. november 2023.
- Særudstillingen giver et nostalgisk og uhøjtideligt indblik i Frejas lange 125 år lange historie med op og nedture. I første halvdel af 1900-tallet var svømning en populær idræt i Randers Freja, hvor både kvinder og mænd svømmede. Siden 1952 har klubben dog været hvilende medlem under Jysk Svømme Union. Foto: Randers Stadsarkiv
- Atletik har altid været repræsenteret i Randers Freja. Først i form af løb og kapgang, men efterhånden kom også spring-, kaste- og støddisciplinerne med på atletikprogrammet. Her er det Charlotte Sass Larsen med nummer 60. Hun blev blandt de fem bedste i verden i duatlon og blandt de 50 bedste i verden i triatlon og markerede sig som en af Frejas mest talentfulde atleter gennem årene. Foto: Randers Stadsarkiv
Kommentarer