Museum Østjylland fejrer 150-års jubilæum med kagebord, musik og fortællinger
Gammeldags kaffebord med overdådige konditorkager, levende musik og fascinerende foredrag. Lyder det som en drøm?
Det hele bliver til virkelighed, når Museum Østjylland i anledning af museets 150-års jubilæum inviterer til en eftermiddag med ikoniske kager og fortællinger om fortidens konditorier. Museet har i arkivet fundet de originale opskrifter på blandt andet forårslagkagen og Scholanderkagen og serverer lækkerierne akkompagneret af musik for cello og af fortællinger om dengang, Randers var fyldt af stilfulde konditorier med flødekager på rad.
De to kendte kager, forårslagkagen og Scholanderkagen, stammer fra de legendariske konditorier A.O. Hansen og Frk. Staugaard Damekonditori i Randers. Også byens store kogebogsforfatter den landskendte Frk. Jensen er repræsenteret med sprøde småkager og bløde boller på det fristende kagebord i Kulturhuset.
Fødselsdagsfejring for alle sanser
”Vi ville gerne markere museets 150-års jubilæum med et anderledes arrangement, som taler til alle sanser, ” fortæller arkivar Mathilde Storvang og overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen fra Museum Østjylland.
”Derfor har vi både fokus på smagsoplevelsen, den historiske fortælling og det musikalske indslag, som tilsammen sætter dagens kaffegæster i den helt rigtige stemning. Alt er samlet omkring et flot opdækket fødselsdagsbord, og vi håber meget, at folk griber denne chance for at opleve historien på en ny, sanselig måde! ”
Mens du nyder kaffe og kager, spiller cellist Aksel Nielsen, tidligere medlem af Randers Kammerorkester, og museets medarbejdere fortæller om dengang, da byens damer og herrer kunne nyde kaffe og kage på et af byens mange konditorier.
Damekonditori kun med frøkener
Hansine Staugaard var den første kvinde i Danmark, der tilbage i 1903 løste næringsbrev som konditor. I Frk. Staugaard Damekonditori arbejdede kun kvinder, og alle var frøkener.
”En enkel mandlig bagersvend søgte engang job på bageriet. Men da han under omvisningen satte spørgsmål ved, om det nu var nødvendigt at gøre de mange kageforme rene efter hver bagning, måtte han finde ansættelse et andet sted! Siden da var der kun kvinder ansat i Staugaards Damekonditori, ” fortæller Hanne Schaumburg Sørensen.
Konditoriets specialitet var Scholanderkagen. Den var opkaldt efter den svenske sanger Sven Scholander, som frk. Staugaard havde hørt ved en viseaften i Håndværkerforeningen. Kagen indeholder både karamel, mandler og flødecreme.
Den berømte Forårslagkage
A.O. Hansens Konditori var opkaldt efter Anna Olivia Hansen, der i 1916 sammen med en bror, overtog bageriet efter deres mor. Konditoriet var især kendt uden for byens grænser for sin velsmagende Forårslagkage.
”Konditoriet lukkede altid først efter Randers Teaters sidste forestilling. Så kunne teaterets gæster lige nå at få en kop kaffe og et stykke lagkage, inden de skulle hjem og i seng, ” fortæller Mathilde Storvang.
Info
- Arrangementet sker i samarbejde med Kulturcaféen, og der er entré.
- Kaffebord og foredrag: Tillykke med fødselsdagen! onsdag den 18. maj 2022 kl. 14 – 16 i Kulturcaféen, Kulturhuset, Stemannsgade 2, 8900 Randers C.
- Billet 145 kr. Tilmelding på museumoj.dk under ”Kalender”.
Kommentarer