Mørkekørsel giver større risiko for ulykker i Randers
Op mod hver fjerde randrusianer har problemer med synet, når de kører i mørke, og det får hvert efterår alvorlige konsekvenser for sikkerheden i trafikken. Ifølge optiker kan en simpel løsning forebygge uheld og i sidste ende redde liv.
Du kender det sandsynligvis. Eftermiddag bliver til aften – lys til tusmørke, og stregerne på vejen bliver vagere, mens de modkørendes forlygter blænder. Dit syn forringes væsentligt i mørke, og risikoen for ulykker stiger.
En norsk rapport har vist, at ulykkesrisikoen er 40 procent højere i mørke end i dagslys. Ifølge tal fra Danmarks Statistik fandt der 59 bilulykker sted i Randers Kommune sidste år, og størstedelen af dem skete i efterårsmånederne.
– Rigtig mange oplever, at det er svært eller ubehageligt at køre bil i mørke, hvor synet er markant dårligere end ved dagslys. Det skyldes dels, at vi bliver langt dårligere til at opfatte kontraster, når det bliver mørkt, og dels at evnen til at se farver og ting i bevægelse forringes, siger Lotte Sølvtofte, der er Retail Manager og optiker hos brillekæden CrossEyes.
Mere nærsynet i mørke
Hos CrossEyes på Østervold oplever de et stigende antal kunder, der efterspørger løsninger til at se bedre under mørkekørsel. Op mod en fjerdedel af indbyggerne i Randers lider nemlig af nattenærsynethed, eller nattemyopi, som det kaldes i optikersprog.
Særligt bilister skal passe på øjnene i mørket; bliver man blændet, mens man kører 90 km/t, tager det 112 meter, før synet er tilbage til normalen igen. Det fortæller Lotte Sølvtofte:
– Når vi kører bil i mørke, er vores pupiller store. Bliver vi blændet af en modkørende, kommer der en større mængde utilpasset lys ind i pupillen. Det gør, at blændingen påvirker synsnerven i længere tid, hvilket øger risikoen for ulykker.
Simple løsninger
Ifølge optikeren er der hjælp at hente, hvis man gerne vil forbedre nattesynet og øge sikkerheden på de mørke veje.
— Er det kun i mørket, man oplever synsforringelser, kan det eksempelvis løses ved at have en kørebrille liggende i bilen. Den vil kunne korrigere for nedsættelsen af synet. Er man vant til at bruge briller, kan man få en særlig behandling til brilleglassene, som reducerer modkørende bilers lygter og øger kontrasterne, så man ser skarpt, fortæller Lotte Sølvtofte og understreger, at man generelt skal være mere forsigtig i trafikken om natten.
— Man siger, at 90 procent af de informationer, vi modtager i trafikken, kommer fra synet. Så i mørket er reaktionstiden bare langsommere, og det skal man selvfølgelig tænke over, når man kører.
Læs mere på CrossEyes’ hjemmeside her.
Kommentarer